Putins Ryssland på väg mot avgrunden

Vladimir Putin har all anledning att oroas över utsikterna för den ryska ekonomin.

De ekonomiska sanktioner som riktas mot Ryssland har inte påverkat landet. Det var president Vladimir Putins budskap när han på måndagen höll ett TV-sänt tal till det ryska folket: ”Den ekonomiska blixtkrieg-strategin har inte fungerat”, menade han. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BjKn4Q/putin-om-sanktionerna-fungerar-inte

Tro honom inte. Den internationella ekonomiska expertisen i väst säger något helt annat. I en artikel i Fox Business framhåller Megan Henney att den ryska ekonomin kan komma att krascha efterhand som de omfattande sanktionerna ger effekt. https://www.foxbusiness.com/economy/sanctions-crippling-russia-economy

”Western sanctions have effectively isolated Russia from the international financial system and prevented it from accessing new technology”, konstaterar Henney i sin analys. Den ekonomiska tankesmedjan The Institute for International Finance (IIF) har uppskattat att den ryska bruttonationalprodukten (BNP) riskerar minska med 15 procent under 2022 och 3 procent 2023 som en följd av sanktionerna.

Detta skulle i så fall innebära utplånandet av årtionden av tillväxt. Den ekonomiska nedgången uppskattas vara dubbelt så stor som vid den globala finanskrisen 2008.

En ytterligare eskalering av kriget i Ukraina kan resultera i fler bojkottaktioner riktade mot den ryska energiförsörjningen, något som drastiskt skulle kunna skada Rysslands förmåga att importera varor och tjänster. Detta skulle fördjupa den ekonomiska recessionen.

Goldman Sachs förutspår att den ryska ekonomin kan komma att krympa med 10 procent innevarande år; den tidigare prognosen tydde på en tillväxt med 2 procent. Capital Economics spår för sin del ett krympande om 12 procent.

Väst har utsatt Ryssland för åtskilliga finansiella straffåtgärder sedan det ryska anfallskriget inleddes den 24 februari. Således har Rysslands centralbank förhindrats att sälja dollar, euro och andra internationella valutor. Vidare har vissa finansiella strukturer för användande av Swift-systemet för internationella betalningar blockerats. Sanktioner har drabbat hundratals politiker och andra medlemmar av den Putin närstående samhällseliten.

Hundratals västliga företag – Coca-Cola, McDonald´s, Goldman Sachs med flera – har yttermera kapat förbindelserna till Moskva. Detta tapp har ökat i takt med att kriget i Ukraina rullat vidare.

Sanktionerna har, trots Putins förnekanden, lett till att Moskva står på gränsen till att inte längre klara av att återbetala sina utländska skulder för första gången sedan bolsjevikernas statskupp 1917.

Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin flaggade i ett officiellt blogginlägg på måndagen för att 200 000 personer riskerade att förlora sina jobb i staden i sanktionernas kölvatten.

Rysslands finansminister Anton Siluanov har hotat med stämning om landet skulle tvingas inställa sina skuldbetalningar. Det är dock oklart vem eller vilka Ryssland i så fall skulle stämma. Den bästa lösningen vore sannolikt att kuppa bort Putin, som alltmer tycks isolera sig från verkligheten och vägrar inse att landet är på väg mot avgrunden till följd av hans vettlösa krigsföretag.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Putins Ryssland på väg mot avgrunden”

 1. petergrafstrm Says:

  Hur många miljarder dollar av Rysslands placeringar i utländska banker är det som nu frysts – var det 350miljarder?
  Ryssland har medel att betala men väst håller inne dom.
  Hade det varit den omvända relationen hade det kallats det ren stöld eller hur? men moraliserande går bara ena vägen på många håll i väst
  Och har du märkt vad som händer med ekonomin i väst?
  En amerikansk finansman sa att den verkliga inflationen i Usa är 16% inte det som officiellt anges, En känd amerikansk ekonomisk analytiker beskriver stor varubrist som konsekvens av sanktionerna som alltså slår tillbaka hårt mot Usa och väst. Han råder folk att bunkra upp med 2 års matförråd och skriver att väst behöver tredje världskriget snart.
  Ryssland har bristyrken som dom måste träna upp personal till efter västs evakuering av företag. Men dom har ju företagens hårdvara kvar och dom har rika naturtillgångar. Dom håller på att bygga upp ett konkurrerande dollaroberoende ekonomiskt system.
  Det blir lite av en association till Stalins uttryck socialism i ett land men nu i stället kapitalism i ett land. Men i samarbete med Kina etc
  Till sist om man kallar det som händer i Ukraina för ett vettlöst krig av Putin behöver man ju jämföra med vad alternativet skulle bli om Ryssland hade väntat. Beskjutningen av civila ökade kraftigt 18 februari 6 dagar innan Ryssland gick in.
  Enligt beslagtagna dok planerade Ukraina ett stort anfall i mars och hade redan stora styrkor nära inpå.
  Det är dom som Ryssland lyckats inringa så att deras planer omintetgjordes. Och det är där ett stort slag väntar eller har inletts.
  I stället för att det hade varit ett fullskaligt folkmord eller fördrivning av många miljoner ryskättade.
  Och det paradoxala är ju att Kiev är UR-Ryssland Kiev-Rus, det var där hela Ryssland började etableras delvis av ‘svenskättade’ vikingar för över tusen år sen
  Grayzone har visat bilder av tillfångatagna ryska soldater som torterades och mördades. En bild visade en ung man med svenskt utseende som dom hade gröpt ur ögat på innan dom sköt honom. Han liknade min son i den åldern.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag har svårt att tänka mig att du själv tror på de där amsagorna om att Ukraina planerade angripa Ryssland men att Ryssland förekom dem. Kan jämföras med när Hitler påstod att Polen planerade angripa Tyskland och att det var därför nazisterna invaderade Polen. Grymheter begås naturligtvis av båda sidor – liksom sker i alla krig – men när det gäller grymhet står Putins rike i särklass. Exempelvis har våldtäkter alltid varit en integrerad del i rysk krigföring, så även nu.

   • petergrafstrm Says:

    Ukraina planerade att angripa de ryskättade i Donbass från sina framflyttade positioner där och organisationen OSCE bekräftar att Ukraina den 18de februari ökade antalet registrerade explosioner till 1400 som var en fördubbling
    Beträffande att angripa Ryssland så har ju Kiev även gjort det ett antal gånger med flygangrepp mot några mål. En oljexistern sattes i brand och ett mindre samhälle besköts
    Troligen uppmanades Kiev av Usa för att provocera Ryssland.
    ‘Poking the bear’ som amerikanerna uttrycker det.
    Men hittills har det varit för lite för att Ryssland skulle låta sig provoceras.

    Men i Donbass handlade det alltså om att accelerera det sen 2014 pågående folkmordet som dödat 14000 under 8 år

    Påståenden nu om våldtäkter och grymheter från Rysslands sida är ensidig västpropaganda.
    Under 2a världskrigets slut pågick bevisligen våldtäkter och hemska grymheter från Frankrikes och Usas sida mot Tyskland medan omfattningen från Rysslands sida kan ha överdrivits ohyggligt.

    Jag har för mig att britterna skötte sig bättre än Frankrike och Usa.

    Jag kan inte svära på att uppgifter jag nyss såg om ca 78 våldtäkter från knappt en miljon man ryska trupper (I Berlin?) i slutet av WW2 stämmer men jag vet med säkerhet att västkällor inbegriper grov propaganda.

    Så låt oss inte bestämma oss för snabbt om vad vi litar på.

    Nazityskland hade då givetvis starka motiv för att fabulera och väst likaså motiv för att sprida det.

    Trots alla uppoffringar Ryska folket hade gjort!

 2. petergrafstrm Says:

  I dagens aftonbladet förekommer ett propagandatrick. Det står under en bild av Maggan att överläggningen om NATO är framflyttad.
  ”Slutrapporten om Nato framflyttad
  Håller maratonmöte i morgon, enligt uppgifter”

  Dom som inte går vidare tycks alltså få beskedet att S skjuter upp något, men…

  När man klickar på den länken och kommer till artikeln står det i stället att mötet nu tidigareläggs.
  ”Slutdatumet för de säkerhetspolitiska överläggningarna tidigareläggs till den 13 maj.”

  Det ska stressas igenom utan störande debatt
  I det här fallet existerar en ren kollision mellan ekonomiska motiv och säkerhetsmotiv
  Pierre Schori är en av de få förnuftiga rösterna som säger att detta
  ska diskuteras i lugn och ro och inte stressas fram före valet.
  Och sen är ju medias propaganda öronbedövande. Om man gör det till valfråga eller folkomröstning så är den ju svårt underminerad av propaganda från de resursstarka.
  Jag deppar

  • Tommy Hansson Says:

   Jag förstår att du i egenskap av trogen Putin-anhängare deppar över att media för en gångs skull förmedlar sanningen i en fråga. Pierre Schori ”förnuftig”…du pratar om en gammal KGB-medarbetare som i alla lägen tagit åarti för Sovjetunionen och som 1980 förordade ett ryskt ingripande för att hejda den demokratiska utvecklingen i Polen.

   • petergrafstrm Says:

    Jag tog aldrig parti för Sovjetunionen vars kommunism liksom all annan kommunism var påtvingad av de rävaktiga anglosaxerna ända från början.
    Dom höll Karl Marx, Lenin och Trotsky om ryggen och dom förde Mao till makten.
    Inte nog med det dessutom förde dom även både Fidel Castro och Sandinisterna i Nicaragua till makten.
    Läs vad Usa-vännen Somosa själv berättar om hur Usa hjälpte kommunisterna i Sandiniströrelsen att störta honom.
    https://newsofinterest.tv/politics/book_summaries/anastasio_somoza/index.php

    Ifråga om faran av att välja sida i en stormaktskonflikt och att jämföra det med att spänna på sig en bombväst håller jag med Schorri. Vi stressas nu liksom en hjord bufflar i panik att rusa utför ett stup.
    Dummare beslut finns inte än att gå med i Nato när vi är på väg mot tredje världskriget. Hur många hundratusen brännskadade Stockholmare blir det tror du?
    Ingen kommer att atombomba oss om vi är neutrala.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: