Nordkoreas regim fördömer Sveriges NATO-intresse

Regimen i Nordkorea, världens mest slutna samhälle och hårdaste diktatur, har riktat kritik mot att Sverige jämte Finland överväger att gå med i North Atlantic Treaty Organization (NATO).

George W. Bush inrangerade under sin tid som USAs president Nordkorea bland sådana länder han kallade ”ondskans axelmakter”. Uttrycket skapades av den kanadensisk-amerikanske politiske kommentatorn David Frum och är en motsvarighet till vad president Ronald Reagan tidigare benämnt ”ondskans imperier”. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ondskans_axelmakter

Nordkoreas regim i Pyongyang känner sig uppenbarligen manad att bryta en lans för Ryssland, som tillsammans med Kina och Iran torde vara landets enda internationella vänner. Den engelskspråkiga sydkoreanska tidningen Korea Herald konstaterar: ”I en text på dess hemsida uppger /det nordkoreanska/ utrikesdepartementet att Natomedlemskap för de nordiska länderna endast kommer att öka på den militära konfrontationen med Ryssland och skaka om den militära balansen i Östersjöområdet.”

Enligt det nordkoreanska synsättet betraktar USA och västvärlden Ukrainas situation som ett gyllene tillfälle att begränsa Rysslands strategiska utrymme, något som Putins Ryssland uppfattar som en provokation.

Även om man kanske kan tycka att ovanstående försök till analys har en viss logik över sig tyder fortsättningen på att Pyongyang ordentligt missuppfattat läget. Ty enligt Nordkorea fungerar inte de omfattande internationella sanktionerna mot Ryssland, utan dessa uppges vara tecken på att de europeiska länderna ”är rädda för framtiden”, att ett strypande av ryska energileveranser kan leda till en allvarlig ekonomisk kris.

Om så hade varit fallet hade emellertid Europaparlamentet knappast röstat för att EU-länderna skulle bojkotta olja, naturgas, kol och kärnbränsle från Ryssland vilket skedde i början på april. https://www.di.se/live/eu-rostade-ja-till-rysk-energibojkott/

Korea Herald citerar det nordkoreanska utrikedepartementets bombasmer: ”Verkligheten visar att käppen av sanktioner som skickats från USA och Väst mot Ryssland snarast visat sig vara en bumerang som flyger tillbaka mot dess halsmuskler.”

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som kretsar kring personkulten av landets ledare, den 38-årige Kim Jong-un. Denne kallas officiellt ”den store efterträdaren” under det att hans far Kim Jong-il kallades ”den käre ledaren”. Farfadern, Kim Il-sung, är känd som ”republikens evige president”. Kim Jong-un har beräknats vara 1,62 m lång men använder skoinlägg för att verka längre. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kim_Jong-un

Kim Jong-un har haft makten sedan fadern avlidit den 17 december 2011. Han har gjort sig känd för att ha minst sagt hårda nypor – han har bland annat låtit mörda sin halvbror Kim Jong-nam och avrätta den ingifte farbrodern Jang Song-thaek. Enligt vissa uppgifter skall Jang och fem av hans medarbetare ha kastats in i en bur med utsvultna hundar och blivit sönderslitna av djuren. https://tommyhansson.wordpress.com/2014/01/03/nordkorea-kim-jong-uns-morbror-blev-sondersliten-av-hundar/

Nordkorea har cirka 26 miljoner invånare, precis häften av Sydkoreas invånarantal. De båda koreanska staterna bildades 1948 då den tidigare av Japan ockuperade Koreahalvön delades i en nordlig och en sydlig del, varvid Sovjetunionen sattes att ansvara över den norra delen och USA över den södra. På 1970-talet köpte Nordkorea 1000 Volvo-bilar av Sverige men betalade aldrig för dessa – skulden uppgick 2019 till 2,8 miljarder kronor.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Nordkoreas regim fördömer Sveriges NATO-intresse”

 1. petergrafstrm Says:

  Europeerna och anglosaxerna är rädda för den fredliga konkurrens som växer fram och som endast kan bromsas med krig.

  Kina är målet och Rysslands militära förmåga behöver först slipas ned eller ledningen bytas ut mot mer fogliga.
  Att Nordkoreas åsikt lanseras i väst är antagligen för att folk ska anta motsatt ståndpunkt dvs försvara Natoutvidgningen.

  Nordkorea är inte omtyckt i väst så västs psykologiska krigföring anses nog gynnas av en misstrodd nation’s utspel.

  Tyvärr påstods i TV-utfrågning om Nato felaktigt att Sverige kan bestämma över om kärnvapen kan finnas hos oss. Nato gör som dom vill när vi gått med. Det påstods också att Östersjön är för grund för ubåtar med kärnvapen och när man menar ubåtar med ballistiska missiler är det relevant eftersom dom har 5500kms räckvidd behöver dom inte avskjutas från östersjön men journalisten var för okunnig för att invända beträffande att kryssningsrobotar med kärnvapen kan avfyras från många plattformar och attackubåtar kan gömma sig i svenska vatten.

  Det var just det som var motivet för Palmes planerade Moskvaresa som omintetgjordes när han mördades. Han ville ha ett kärnvapenfritt Norden och anglosaxernas ubåtar måste då kunna motas bort.
  Sovjet behövde assistera Sverige med det.
  Det är knappast överraskande om de krigiska anglosaxerna slipade knivarna.

  Palme hade kunnat skydda sig själv bättre om han hade förklarat för en större allmänhet men han ville nog inte att Sverige skulle drabbas på andra vis.
  U137, ‘whiskey on the rocks’ var ett samarbetsprojekt mellan Usa och Sovjet där flera svenskar visste.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: