Överskattade ryssar förlorar kriget

De ryska stridskrafterna är av allt att döma kraftigt övervärderade, vilket kan leda till ett ryskt nederlag i kriget i Ukraina.

Den ryska invasionen av Ukraina avslöjar, i likhet med vad som var fallet vid tidigare militära äventyrligheter från rysk sida, en rad brister hos de ryska stridskrafterna. Det menar sajten Meta-Défense.fr i en analys daterad 7 mars 2022. https://www.meta-defense.fr/sv/2022/03/07/har-vi-%C3%B6verv%C3%A4rderat-de-ryska-arm%C3%A9erna/?fbclid=IwAR3-zvW4EMfkY2z5bSc4vPDJZIOSOjsVPaSLSz724RS3Sv566NYeVJ0XdDc

Meta-Défense.fr framhåller: ”Inte nog med att det mesta av utrustningen ärvdes från sovjettiden och hade moderniserats endast något, utan de ryska enheterna led själva av stora misslyckanden och försämrad operativ förmåga. Och om dessa hade noterat vissa framgångar, som 2014 på Krim, eller 2015 i Donbass, visade de fortfarande vissa gränser när de var tvungna att konfrontera modern kapabilitet, vilket var fallet i början av operationen i Syrien.”

Ändå, menar skribenten, har flera ambitiösa reformer skett, exempelvis 2008 och 2012 vad beträffar förbättringar avseende prestationsförmågan hos stridsvagnar, stridsbombplan, stridsfartyg och ubåtar.

PM Nilsson, ledarskribent i Dagens industri, pekar i en artikel den 13 mars 2022 på svagheterna hos de ryska stridskrafterna men även det ryska samhället i stort: ”De ryska stridskrafterna kan lägga ukrainska städer i ruiner men Rysslands ekonomiska bas och politiska ställning förstörs nu med en hastighet som överraskar de flesta bedömare.” https://www.di.se/ledare/ryssland-forlorar-kriget/

Enligt PM Nilsson är Vladimir Putins ryska rike ”en ekonomisk dvärg som utmanar väst på alla sätt som tänkas kan”. Nilsson pekar på att EUs ekonomiska styrka är elva gånger större och NATO-ländernas 30 gånger större än Rysslands. De nordiska ländernas samlade ekonomi är närmare tio procent större än den ryska.

Det konstateras vidare i Dagens industris ledarartikel att det inte finns en enda rysk innovation eller ett enda varumärke som kan ta upp kampen med väst. Till och med de mest kända vodkasorterna kommer någon annanstans ifrån än från Ryssland: Smirnoff från USA, Khortytsa från Ukraina, Zubrowka från Polen, Finlandia från Finland och Absolut från Sverige.

Nilsson konstaterar vidare att de utländska sanktionerna, trots Putins försäkringar om motsatsen, slår hårt mot den ryska ekonomin och krymper den till ”afrikansk nivå”. Rubeln har fallit med 50 procent, räntan har stigot till 20 procent och Moskva-börsen tvingas hålla stängt. Stora ryska företag som Gazprom, Sherbank, Rosneft och VTB har kollapsat och de västerländska storföretagen har lämnat Ryssland i rask takt.

PM Nilsson drar följande slutsatser: ”Ett regimskifte i Moskva är just nu lika sannolikt som ett i Kiev, På längre sikt har Ryssland ingen chans i kraftmätningen…Ryssland går mot ett historiskt nederlag.”

Samma åsikt framförs i en video i Expressens nätupplaga den 10 maj av Nigel Gould Davis som tidigare varit Storbritanniens ambassadör i Belarus. Han säger bland annat: ”Ryssarna har inte vunnit det här kriget – de håller på att förlora det.” Krigsutvecklingen talar för ett Ukraina som ständigt tillförs nya stridskrafter utifrån. https://www.expressen.se/tv/nyheter/ryssland-haller-pa-att-forlora-kriget/

Vladimir Putin var när de ryska stridsvagnarna rullade in över gränsen till grannlandet Ukraina den 24 februari tveklöst övertygad om att ”den särskilda operationen” skulle vara över på några dagar, kanske högst någon vecka. Många i väst var inne på samma linje.

Det visar sig nu emellertid med full skärpa att de ryska stridskrafterna varit våldsamt överskattade, precis som Sovjetunionens stridskrafter länge var det. Detta framgick med all önskvärd tydlighet av det ryska nederlaget mot Mujaheddin i Afghanistan-kriget 1979-89. Två år senare hade Sovjetunionen imploderat.böib

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Överskattade ryssar förlorar kriget”

 1. petergrafstrm Says:

  Jag misstänker att P M Nilsson tvingas skriva sån här smörja för att göra avbön från något han skrev tidigare som inte alls var negativt till konstruktivt samarbete med samma Ryssland. Kort efteråt drabbades ett svenskt företag som Nilsson nog bryr sig om av en hård rappning av en viss aktör på världsscenen. Om det finns ett samband mellan dessa faktorer vet jag inte men detta helt vrickade utspel som du återger tyder på att därttill var han nödd och tvungen.
  För nog har han uppfattat att anglosaxerna sprider partiska analyser minst sagt.

  Men för Sverige gäller som för så många andra: att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större

  Men många i väst trodde verkligen att det skulle gå snabbt och då med ett totalt sönderbombat Kiev och förstörd infrastruktur.
  Det visade sig inte alls vara deras avsikt. Och nyligen kom ytterligare en detalj fram som illustrerar Rysslands avsikt att spara civila mänskliga sköldar. I stålverket’s bunkrar långt ner hade azov-gänget en tunnel ner till ett vattendrag som dom hämtade vatten från i smyg. Ryssarna hade upptäckt det men utnyttjade det inte för att storma bunkern i avsikt att spara liv. Dom väntade ut dem i stället
  Tidigare försökte Kievsidan ta tillbaka en liten ö. Dussinvis med Ukrainska elitsoldater dog och två anglosaxiska befäl den ene major stupade. Syftet med alla de desperata insatserna är enligt min mening INTE att någon tror att dom kommer att vinna. Utan syftet är att så många ukrainare som möjligt ska dö. Varför, jo därför att britter och amerikaner räknar med att Ryssland kommer att häva den hjärntvätt med rysshat som anglosaxiska imperiet har lyckats inympa och sen blir Ukraina allierad med Ryssland. Inte genom samma typ av hjärntvätt utan genom att man kommer till insikt om sin roll som utnyttjad torped. Vi vet inte om det blir så men Us/Uk ser dom soldater dom driver in i döden som kommande fiender om dom överlever. Us/Uk krigar i själva verket ner ukrainarna för att beröva ryssarna mer trupper i ett antaget långvarigt krig mellan väst och de övriga


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: