Navalnyj förflyttas till hårdare straffläger

Aleksej Navalnyj förflyttas till hård straffkoloni.

En appellationsdomstol i Moskva har avslagit Aleksej Navalnyjs överklagande av sin fängelsedom på nio år. Samtidigt meddelades att den ryske oppositionspolitikern kommer att förflyttas till ett straffläger med hög säkerhetsklassning. Förhoppningen hos de ryska myndigheterna är troligen att han skall hinna dö innan strafftiden gått ut. https://svenska.yle.fi/a/7-10016875

Korkskallen i Kreml, det vill säga Vladimir Vladimirovitj Putin, är i likhet med alla diktatorer dödsförskräckt för reell opposition. Detta i motsats till den ”godkända” opposition som huserar i den ryska statsduman, där de största är Kommunisterna, Liberaldemokraterna och Rättvisa Ryssland.

Aleksej Navalnyj föddes i Butyn strax utanför Moskva 1976. Han avlade juristexamen 1998 och praktiserade sedan i sex månader vid Yale-universitetet i USA. Efter hemkomsten gick han med i det liberala partiet Jabloko men uteslöts därifrån. Därefter engagerade sig Navalnyj i politisk aktivitet riktad mot korruptionen inom det styrande partiet Enade Ryssland. 2013 ställde han upp i Moskvas borgmästarval och kom tvåa med 27 procent av rösterna.

Navalnyj hade redan dömts till två och ett halvt års fängelse i januari 2021, när han i mars 2022 fick påbackning till nio års fängelse efter anklagelser om brott mot en villkorlig frigivning i samband med gamla anklagelser om bedrägeri. Domarna har kommit sedan Aleksej Navalnyj återvänt till hemlandet efter några månaders sjukhusvård i Berlin sedan den ryska säkerhetstjänsten FSB förgiftat honom med det militära nervgiftet novitjok i Tomsk. https://sverigesradio.se/artikel/aleksej-navalnyj-doms-till-nio-ars-fangelse

Inför appellationsdomstolen klargjorde Navalnyj att alla anklagelser mot honom är påhittade i syfte att hindra honom från att utmana Putin om makten. Om kriget i Ukraina sade han: ”Detta är ett dumt krig som Putin startade.” Omdömet om Putin löd: ”En galning har slagit sina klor i Ukraina.” Navalnyj menade vidare att det pågående kriget är uppbyggt kring lögner och att Ryssland styrs av ”tjuvar och brottslingar” som blivit fiender till det ryska folket.

I den straffkoloni Navalnyj för tillfället är placerad i har han inte tillåtelse att få medicinsk behandling av sina egna läkare. Hans hälsa har beskrivits som bräcklig, och hans närmaste har uttryckt oro för att han riskerar bli svårt sjuk eller till och med att dö i det ännu hårdare läger som väntar honom .

Sjuk lär även den snart 70-årige Vladimir Putin vara; det har uppgivits att han skulle lida av såväl cancer som Parkinsons sjukdom. Vad som är sant eller inte är naturligtvis svårt att bedöma för en utomstående. Oavsett hälsotillstånd har den före detta chefen får Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, sir Richard Billing Dearlove, nyligen förutspått att Putin inte kommer att bli kvar vid makten så mycket längre. ”Jag tror att han försvinner före 2023”, har han citerats. Tidigare spionchefen: Putin lär förlora makten innan 2023 (msn.com)

Dearlove pekar på att omgivningen i Kreml är trött på Putin och vill bli av med honom. En utväg kan vara att förflytta honom till ett sanatorium varifrån han inte kommer att bli utskriven som Rysslands ledare.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Navalnyj förflyttas till hårdare straffläger”

 1. petergrafstrm Says:

  Det är många som (av rädsla?) fortsätter att komma med missvisande förolämpande beskrivningar av Putin. Hittills har jag inte hört någon kalla honom korkskalle. Förolämpningarna brukar ju snarare handla om att han är en listig räv.

  Intressant att Kissinger nu gått ut till Rysslands försvar beträffande Ukraina. Helt annan och mer sansad inställning än den propaganda vi har matats med. Om väst hade följt det rådet från början hade kriget aldrig påbörjats

  Ett gammalt citat kan vara passande ”Att vara Usas fiende kan vara farligt men att vara dess allierade är fatalt”

  Kissinger sa det i samband med att Usa planerade att eliminera tidigare allierade politiker i Vietnam

  Men även om väst nu skulle lyssna så är det nog för sent för nu har Ryssland förändrat läget och har ju som mål att ‘flytta tillbaka’ Nato till dess gränser 1990-1997.

  Navalny har rikedomar att hämta utomlands därav hans motivation att gå Usas ärenden i Ryssland och trots sina uttalade rasistiska opinioner har han inte kritiserats av väst.

  novitjok är en annan bisarr följetong med alla som påstås förgiftade av detta enormt dödliga gift men inte dör.

  Västvärldens medier har Cia-styrt innehåll annars skulle folk vara medvetna om att Navalny är drogberoende och har en medicinsk problematik som förklarade hans symptom.

  Ryssland har haft såna förut:Jeltsin även om det var en annan drog och Ryssland betackar sig för att styras av såna.

  Anglosaxiska imperiets sedelpress finansierar all världens falska profeter och många är dom som säljer sig till mammon

  Ett antal mord på ryssar har väst tillskrivit Kreml utan tillstymmelse till bevis.
  Polonium 210, Novitjok båda ovanliga giftämnen som väst vill associera med Ryssland trots att det ju vore väldigt osmart om det vore Ryssarna att välja det.

  Mord på journalisten Politkovskaja som hade många rika fiender.
  Och dessa rika hade samröre med väst. Hon kanske höll på att avslöja det och blev mer användbar som död martyr för västpropagandan?
  Och den svagt röstunderstödde oppositionelle Nemtsov som liksom Navalny inte hade någon chans politiskt utan massivt ekonomiskt stöd från väst.
  Även Nemtsov var mer användbar som död martyr för väst

  Richard Dearlove är associerad med många suspekta aktiviteter tex den nu falskförklarade Christopher Steeles dossier som användes för att i åratal demonisera Donald Trump.

  Ukrainas underrättelsetjänst påstod att ett attentat mot Putin var planerat för ett tag sen.
  Och Ryssland har nog förberett efterträdare för Putin om han faller ifrån. Dom blir nog inte mindre bestämda.

  • Tommy Hansson Says:

   Maken till Putin-dynga var det länge sedan jag läste. Det skulle i så fall ha varit i Peter Grafströms tidigare kommentarer. Putin må en gång ha varit listig, men numera gör han mest intryck av att vara en kork- eller möjligen träskalle. Hur annars förklara den fullständigt sinnessvaga invasionen av Ukraina?

 2. petergrafstrm Says:

  En Fransk legosoldat som hjälpte Kievsidan medicinskt vittnade om att neonazisterna sa flinande ‘jag skulle flå judar och färgade om jag fick chansen’
  Anser du att en unipolär värld är önskvärd där Usa kan diktera vad andra ska ha för samhällssystem och kan ta sig rätten att bomba dom som inte böjer sig?
  Jag anar en rädsla bakom dina hårda ord – dvs du känner dig tvungen att ta avstånd från kritik mot den officiella linjen för att inte själv falla i onåd?
  Putin är liksom andra före honom hatad och demoniserad för att han och hans land inte låter sig förslavas som var fallet under Jeltsin utan nu tar täten bland de nationer som med rätta ser oss i väst som hycklande och ondsinta, dvs våra så kallade företrädare som går i det anglosaxiska imperiets ledband.

  Har du läst vad diplomaten Lavrov och Putin själva säger?
  Har du följt honom och Putin från annat än det som väst påstår om dom?

  Om det hade varit galet att gå in i Ukraina som Ryssland, då måste du följaktligen acceptera att neonazisterna skulle ta även Donetsk och Luhansk civilbefolkning som mänskliga sköldar och massakrera dom om Ryssland närmade sig. Alla grymheter hittills har begåtts av Kievsidan medan en rysk soldat har fängslats på livstid för att ha skjutit en cyklist har Kiev säkert begått hundratals grova krigsbrott på samma tid.

  • Tommy Hansson Says:

   Du kan lägga av det där snacket om ”nazister” som hot i Ukraina direkt. Ingen går ändå på det. Är det någon i sammanhanget som uppvisar nazistiska tendenser så är det Putin. Rysslands aggressiva utrikespolitik och annekteringar av länder och områden påminner starkt om upptakten till Andra världskriget då Hitlertyskland lade beslag på en rad områden med motiveringen att skydda personer av tysk börd. Om det är en ”unipolär värld” när en ond diktatur tvingas bort från inflytande och en demokratisk makt bestämmer det mesta så är det en sådan jag förespråkar, ja.

 3. petergrafstrm Says:

  https://nyadagbladet.se/utrikes/azovledaren-hanar-mordade-politiska-aktivister/
  publicerad 20 maj 2022 – av Isac Boman
  Bilder på de svårt torterade kropparna tillhörande aktivister från det numera förbjudna ukrainska oppositionspartiet ”Oppositionell plattform – för livet” sprids av Azovbataljonens tidigare befälhavare som också hånar offren och menar att de nog ”skjutit sig själva i huvudet” när de insåg hur dumma de var.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: