Martin Luther King och Swedenborg

Den legendariske amerikanske predikanten och människorättskämpen Martin Luther King, Jr. (1929-68) var formellt baptist. Det utesluter icke att han även var inspirerad av andliga och religiösa budskap från annat håll. Liksom många andra världshistoriska gestalter var han  till exempel i viss mån influerad av vår store svenske förkunnare Emanuel Swedenborg (1688-1772).

Följande yttrande har i detta perspektiv tillskrivits doktor King:

”Swedenborg enables us to understand why we were created, why we are alive and what happens to us after our bodies die. Swedenborg enables us to have the best possible understanding of God´s message as it exists in those Bible Books which constitute God´s  word.”

Swedenborg är mest känd för sitt budskap att det existerar en andlig värld dit människans andliga och själsliga jag beger sig efter kroppens död. Detta budskap var, som Swedenborg lade ut det, mycket konkret: i en räcka av tjocka volymer på latin – exempelvis i den till svenska översatta ”Himmel och helvete” – beskrev den svenske siaren, som den vetenskapsman han var, sorgfälligt den hinsides verkligheten.

Swedenborgs syn på den andliga världen har fått otaliga människor genom historien att inse, att den jordiska tillvaron inte är den enda som finns och att denna på många sätt bara är en förberedelse för det kommande, eviga tillståndet. Detta budskap har inneburit en tröst får många. Swedenborg menade dessutom att det inte är Gud eller Satan som dömer människan till himmel eller helvete – vi dömer oss själva genom den typ av leverne vi hänger oss åt på jorden.

Swedenborg

Jag håller just nu på och läser Lars Bergquists magistrala verk ”Swedenborgs hemlighet. Om ordets betydelse, änglarnas liv och tjänsten hos Gud” (Natur & Kultur 1999, 560 sidor). Rekommenderas den som vill veta mer om Swedenborg, en stor svensk vi som hans landsmän har all anledning att vara stolta över!

Om Martin Luther King vill jag slutligen säga, att jag personligen ställer mig tveksam till hans vidlyftiga otrohetsaffärer samt även kritik mot USAs, som jag ser det, berättigade engagemang i Indokina. Det hindrar inte att jag anser honom vara en av USAs stora historiska gestalter. Här en länk till hans stora tal på temat ”I have a dream”:

http://www.youtube.com/watch?v=PbUtL_0vAJk

Explore posts in the same categories: "I have a dream", "Swedenborgs hemlighet", Emanuel Swedenborg, Gud, Indokina, Jr., Lars Bergquist, Martin Luther King, Satan, USA

7 kommentarer på “Martin Luther King och Swedenborg”

 1. Mikael Gustafsson, Säffle Says:

  Ber att få gratulera till chefred-skapet på SDK!

  Ska bli mycket spännande att se vad du kommer att uträtta.

 2. Mikael Gustafsson, Säffle Says:

  Om du är för blygsam lägger jag ut länken till SD-TV:

  • Tommy Hansson Says:

   Tackar!

   Det är verkligen en utmaning att ta sig an detta uppdrag, och jag känner mig förstås oerhört hedrad.

   Som chefredaktör är det väl naturligt att man i någon mån sätter sin personliga prägel på innehållet. Men jag vill betona att jag arbetar nära tillsammans med den övriga redaktionen, där också förre redaktören Richard Jomshof ingår.Så några tvära kast lär det inte bli.

   Det viktiga är ju att SD-kuriren fortsatt blir ett redskap för det stora målet: att ta SD in i riksdagen!

   Vet inte om blygsamhet tillhör mina mest utmärkande egenskaper, men tack i alla fall för att du lägger ut intervjun.

   Återkommer till ämnet i något kommande inlägg!

 3. Mikael Gustafsson, Säffle Says:

  Utnämningen är ett fint tecken på partiets relativa mognad (inget ont om Jomshofs starka insats – sista numren var de bästa jag läst). Att en kapacitet på det här snabba sättet tas om hand och ges väsentliga funktioner tyder på hyfsad öppenhet och berömvärd prestigelöshet.

 4. Marianne Says:

  Gratulerar till utnämningen! Rätt man på rätt plats, ska bli intressant följa utvecklingen av tidningen.Vilka förmågor som finns i Västra Södertörn!

  • Tommy Hansson Says:

   Tack så mycket, Marianne!

   Jo, vi får hoppas på det. Det känns hedersamt och spännande. Några större omvälvningar blir det nog inte, men det är klart att någon form av personlig prägel ska jag nog försöka sätta på tidningen.

   Du har rätt om Västra Södertörn. Vi är ett hyfsat gäng!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: