Kors i taket – två värdiga pristagare!

Det sker inte särskilt ofta, men nu har det hänt – Svenska akademien respektive Nobelkommittén i Oslo har lyckats utse två värdiga nobelpristagare samma år!

Först meddelade Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund att den latinamerikanske författaren Mario Vargas Llosa utsetts till 2010 års nobelpristagare i litteratur ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag.” Därpå tillkännagav den norska kommittén att årets fredspris tilldelats den kinesiske dissidenten Liu Xiabo för dennes fredliga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter i kommunismens Kina.

Mario Vargas Llosa: frihetlig författare.

Mario Vargas Llosa, född i Peru den 28 mars 1936, tilldelas Nobels litteraturpris året efter det att den rumänska flyktingen/författarinnan Herta Müller fått samma utmärkelse. Därmed har Svenska akademien överträffat sig själv – två värdiga pristagare åren efter varandra. Romanförfattaren, novellisten och politikern Vargas Llosa tillhör de namn som automatiskt kommit upp till diskussion när det börjat bli dags att utse litteraturpristagare och är internationellt välkänd – något satiriskt ”äntligen” är därför inte på sin plats denna gång.

Vargas Llosa började skriva på 1950-talet och hyste länge en sorts oreflekterade vänstersympatier. Exempelvis tog han Castros revolution på Kuba 1959 till sitt hjärta. Det var dock i egentlig mening först på 1980-talet som han aktiverade sig politiskt , och det chockade naturligtvis mången salongsbolsjevik att han då som nyliberal/konservativ placerade sig till höger på det politiska spektrat. 1987 protesterade han mot den dåvarande peruanska regimens planer på att förstatliga bankerna och ställde 1990 upp som kandidat i presidentvalet. Mario Vargas Llosa såg länge ut att gå mot seger men besegrades i andra valomgången av den japanskättade Alberto Fujimori.

Efter valet lämnade Vargas Llosa Peru för att slå sig ned i Spaniens huvudstad Madrid, där han fortfarande är bosatt. Han har dubbelt peruanskt-spanskt medborgsrskap, men hans författarskap får sannolikt ses som en allmänt latinamerikansk angelägenhet. Att många vänsterhabituéer nu ondgör sig över Svenska akdemiens val får tveklöst ses som ett tecken på att Englund och hans kolleger gjort ett gott arbete den här gången.

Detsamma måste sägas om våra norska Nobel-vänner, som i år revanscherade sig rejält för bottennappet med Barack Obama 2009. Litteraturvetaren Liu Xiabo föddes den 28 december 1955 och är en veteran som demokratiaktivist i det röda Kina. Han har varit gästforskare bland annat vid Oslo universitet, University of Hawaii och Columbia University. Liu deltog aktivt vid demokratidemonstrationerna på Himmelska fridens torg i Peking 1989, vilket ledde till att han förlorade sin tjänst vid Pekings lärarhögskola och att han fängslades i två år.

Liu Xiabo: frihetlig demokratiaktivist.

I december 2008 undertecknade professor Liu jämte ett hundratal andra intellektuella dokumentet Charta 08, vilket krävde ökad demokrati och ökade mänskliga rättigheter i Kina. En tid därefter dömdes han till elva års fängelse för ”uppvigling”, det hårdaste straffet som drabbat en kinesisk dissident sedan mitten på 1990-talet. Lius nobelpris retar förstås gallfeber på de kommunistiska makthavarna i Peking, som kallat till sig Norges ambassadör för att protestera mot nobelpriskommtténs val. Hur professor Liu och hans hustru Liu Xia kommer att behandlas framgent är öppet för spekulationer.

En sak är klar: två på samma gång värdiga och frihetliga pristagare har utsetts.

Explore posts in the same categories: Nobelpriset

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Kors i taket – två värdiga pristagare!”

  1. Koltjak Says:

    Varför, Tommy Hansson är SD-kuriren stängd? SD har nu varken en aktiv youtube-kanal eller en aktiv tidning? Är det värdigt ett riksdagsparti? Vad sysslar du med som ansvarig? Hur kan du ha tid att skriva evighetslånga blogginlägg – du borde väl jobba dygnet runt för att få upp sdkuriren.se?

    Det här är inte bra alls. Just nu har hatpropagandan varit som starkast tystnar partiets officiella röst. Jag är dock bara en vanlig väljare så jag fattar noll hur man kan låta detta fortgå – det kanske finns något fantastiskt skäl.

  2. Tommy Hansson Says:

    Tycker du verkligen att mina blogginlägg är ”evighetslånga”?

    Mitt ansvar är SD-Kurirens pappersupplaga, där ett nytt nummer är under produktion. Arbetet har dock försenats på grund av att jag varit sjukskriven sedan mitten av september och därför att viktiga medarbetare varit upptagna av annat sedan riksdagsinträdet.

    När det gäller webbupplagan får du vända dig till Richard Jomshof och Johnny Skalin.

  3. Kalle Says:

    Väl skrivet! Håller helt med om nobelprisen ovan – även blinda hönor hittar ett korn då och då eller hur det nu är man säger..
    Håller däremot inte med Koltjak — eftertänksamma och balanserade partimedlemmar på ledande positioner är helt avgörande för partiets trovärdighet på sikt. Om Tommy skriver ett lysande blogginlägg i veckan är det mer värt än 100 propagandainlägg på diverse ”mainstream-invandrarebegårbrottiförort-sd-bloggar”. Partiet behöver några med inflytande som är bildade och tänker om det inte ska bli ännu ett förudmjukande nydemokratidebaclé för oss värdekonservativa Sverigevänner.

  4. benke Says:

    Tyrannerna i Peking må vara förbannade. Desto bättre. Tänk att norrmännen hade detta i sig med tanke på de senaste årens dumheter. Är det en blind höna eller har någon sagt till på skarpen? Sådana här svängningar tyder antingen på något sjukligt eller så kastar de ett mynt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: