Domstol i Kanada fastslår: tillåtet kalla känd klimatalarmist skojare

Doktor Tim Ball (till höger) gick segrande ur domstolstvisten med klimatcharlatanen Michael Mann: det är nu tillåtet att kalla Mann för skojare och humbug.

En av grundpelarna i klimatalarmisternas budskap om en förestående klimatrelaterad katastrof har varit den så kallade hockeykurva, som 1998 myntades av professor Michael Mann vid Pennsylvania State University. Kurvan påstås visa att efter en lång period av tämligen jämn temperaturutveckling så skjuter kurvan plötsligt i höjden under 1900-talet.

Manns data har länge mötts med skepsis från åtskilliga andra klimatforskare. Frågan kan sägas ha varit om dess svagheter beror på medveten förfalskning eller ärliga misstag. Mann själv och hans anhängare har alltid stått fast vid att hans datakörningar varit fullt korrekta. En av dem som starkt ifrågasatt detta är forskaren Tim Bell, verksam i kanadensiska Victoria som anklagade Mann för medvetet bluffmakeri.

Detta fick Michael Mann att stämma Ball inför rätta för ärekränkning. En domstol i British Columba i Kanada beordrade då Mann att producera de grunddata han har till sitt förfogande och som kunde bevisa att hans forskning om de påstådda klimatförändringarna bygger på korrekta vetenskapliga rön och inte på bluffmakeri som Ball hävdar. Mann har upprepade gånger vägrat göra detta, varför domstolen avvisat hans talan mot Ball. Mann har också ålagts att betala Bells rättegångskostnader.

https://principia-scientific.org/breaking-news-dr-tim-ball-defeats-michael-manns-climate-lawsuit/

Domstolens beslut innebär att det fullt tillåtet att kalla Michael Mann för en bluff och bedragare. Hans kritiker har påpekat att det finns åtminstone två stora problem med den forskning som lett till den så kallade hockeykurvan (på engelska hockey stick graph)

För det första genererar Manns metodik alltid en kurva som ser ut som en liggande hockeyklubba oavsett grunddata. För det andra har Mann i sin forskning helt förlitat sig på trädringsanalyser från kontroversiella små trädpopulationer. Enligt kritikerna är det helt enkelt inte möjligt att göra korrekta förutsägelser om den övergripande klimatologiska utvecklingen utifrån ett så pass begränsat underlag. https://computersweden.idg.se/2.2683/1.4638/datafusk-knacker-klimatteorins-hockeykurva

Den dubiösa ”hockeykurvan” är en grundpelare i det klimatalarmistiska budskapet.

Michael Manns agerande stämmer väl överens med hans tidigare arroganta attityd: han har alltid hävdat att han har rätt och strävat efter att på alla sätt misstänkliggöra sina kritiker. Han har också konsekvent, precis som nu i den kanadensiska domstolen, vägrat offentliggöra sina grunddata; ibland har han hävdat att de helt sonika ”försvunnit”.

Den kanadensiska domstolens utslag till Manns nackdel är ett stort avbräck för världens klimatalarmister med IPCC (FNs klimatpanel) i spetsen. Eller borde åtminstone vara det – alarmisterna och deras uppbackare i systemmedia kommer med all sannolikhet att låtsas som ingenting och fortsätta sitt anticivilisatoriska korståg.

Explore posts in the same categories: Klimatpolitik

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Domstol i Kanada fastslår: tillåtet kalla känd klimatalarmist skojare”


  1. […] publicerad på Tommy Hanssons Blogg: Doktor Tim Ball (till höger) gick segrande ur domstolstvisten med klimatcharlatanen Michael Mann: […]


Lämna en kommentar