Förstärkt säkerhet för Dalai lama

dalailama006Tenzin Gyatso, den 14e Dalai lama.

http://www.phayul.com/news/article.aspx?id=33766&t=1

Säkerheten kring hans helighet Dalai lama, Tibets andlige ledare, har förstärkts efter en serie bombexplosioner och terroristhot mot tempel och kloster i bland annat Bodh Gaya, en stad i den indiska delstaten Bihar som inrymmer ett av buddhismens viktigaste tempelkomplex. Bakom denna terrorverksamhet står den indiska islamistgruppen Indian Mujahideen. Mer om detta via länken överst.

Dalai lama, som sedan många år vistas i exil i Dharamsala i norra Indien där han har sällskap av tusentals tibetanska flyktingar, avslutade nyligen vad som i Tibet Post International den 26/8 beskrivs som en månadslång ”framgångsrik reatreat” i Ladakh. Därefter genomförde han i huvudtemplet i Dharamsala en tre dagar lång undervisning om ”Vägen till upplysning” inför 4700 lärjungar från 61 länder. Detta skedde på begäran från anhängare i Sydkorea, som var representerat genom 250 deltagare.

Den lamabuddhistiske ledaren framhöll bland annat:

Världen står fortfarande inför problem som korruption, hyckleri och övergrepp från de starka mot de svaga trots introduktionen av lagenligt styrelseskick, demokrati och pressfrihet.

great_buddha_statueMäktig Buddha-staty i Bodh Gaya, Indien.

Dalai lama menade vidare att världens sju miljarder invånare ännu inte åtnjuter inre lycka och bestående fred. Som skäl härför angav hans helighet att brist på positiva humanistiska värden ger upphov till negativa känslor såsom girighet, avund och hat. Vidare framhöll Dalai lama:

All världens religiösa traditioner lär ut utveckling och främjande av moral, kärlek, barmhärtighet, tolerans, förnöjsamhet och självdisciplin.

Den nuvarande Dalai lama, som kallas Tenzin Gyatso, föddes 1935 och är den 14e Dalai lama sedan 1391. Han hette som liten pojke Lhamo Dondrub. Dalai lama anses enligt tibetbuddhistisk tradition vara en bodhisattva, en upplyst person, som skjutit upp nirvana och genomgår en serie reinkarnationer för att hjälpa människorna. Han var fram till 1951 Tibets politiske såväl som andlige ledare men är numera, under den fortgående kinesiska ockupationen av Tibet, enbart andlig ledare.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: