Ett oväntat släktbesked

Jag har ägnat mig en del åt släktforskning genom åren, en sysselsättning jag gärna rekommenderar. Denna dag, den 1 april 2019, har jag nåtts av beskedet att jag faktiskt, hur otroligt det än kan låta, är släkt med kungafamiljen.

Med detta förhåller det sig på följande sätt:

Min farmors far.

Jag har länge vetat att min salig farmor, Elvira (född 1890), var född utom äktenskapet. I kyrkböckerna står att fadern var ”okänd”. Tills nu. I syfte att få fram faderskapet har jag för rätt dryga pengar anlitat en professionell släktforskare som i dag presenterade sina rön. Dessa är ju ganska sensationella, för att uttrycka sig milt.

Det visar sig nämligen att min farmors far var ingen mindre än den dåvarande kronprinsen Gustaf, sedermera konung Gustaf V (1858-1950) vilken satt på Sveriges tron 1907-50. Detta kan förklara varför min farfar i sitt vardagsrum – min farmor avled redan 1945, sex år innan jag föddes – på väggen hade hängt upp ett stort porträtt av den så kallade V-Gurra.https://www.kungahuset.se/kungafamiljen/attenbernadotteslakttrad/gustafv.4.790c0cce14c9d943677210.html

Det hörde fordomdags mer till regel än undantag att våra monarker hade ett antal ”barn på bygden”, även om Carl XV och Gustaf Vs far, Oscar II, har blivit mer ryktbara än Gustaf V i detta avseende.

Jag gör ingen större sak av det hela, men litet kul är det onekligen. Nu skall jag undersöka om det går att byta efternamn till Bernadotte.

Explore posts in the same categories: Genealogi

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Ett oväntat släktbesked”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Mycket intressant!Jag är från Tornedalen och släktforskning har visat att både jag och Finlands marskalk Mannerheims mor härstammar från en kyrkoherde i norra Finland.Tog upp detta med hans släkting och biograf Stig Jägerskiöld(på Karolinska Förbundets årsmöte för snart 30 år sedan) som skrivit ett 10 tal böcker om Mannerheim.Men han var totalt ointresserad av detta.Endast Mannerheims adliga släktingar intresserade honom.Intressant om Du prövar DNA metoderna ang härstamning.

 2. Tommy Hansson Says:

  Jo, det är intressant med släktforskning. Angående min artikel här bör du kanske kolla vilket datum den är skriven…

 3. educaremm Says:

  (Skratt!)

  Roligt med kungliga härstamningshistorier som dyker upp under släktforskningsarbetet! Oanade anor och ursprung skall man inte leka med! Särskilt inte om de råkar vara kungliga!

  Lycka till med namnbytet!

  • Tommy Hansson Says:

   Måste dock informera dig om att det var ett aprilskämt!

   • educaremm Says:

    Självklart var det ett aprilskämt!

    Min kommentar, måste jag då också informera om, var menad endast som ett försök att vara lite – rolig – , (då jag tyckte att aprilskämtet var just roligt!)……

    Mvh

 4. Tommy Hansson Says:

  Så du gick inte på det? Attans också…

 5. Per L. Says:

  Lyckat skämt Tommy, var på vippen skriva en uppmuntrande kommentar, dock var ju V-Gurra inte känd som en kvinnokarl, utan han föredrog det andra könet. Därför en känsla att din historia inte skulle tåla en närmare granskning.

  • Tommy Hansson Says:

   Det har sagts så. Dock hade han tre söner med sin gemål. Kan ha haft flera ”inofficiella” barn. Det var väl huvudsakligen på äldre dar han kan ha experimenterat med annat, så att säga.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: