Liza har blivit fri!

Den 16 januari skrev jag ett inlägg där jag berättade om hur den 29-åriga Elizaveta ”Liza” Drenitjeva, en ryskfödd missionär från Unification Church som arbetade i Kazakstan, den 9 januari dömdes till fängelse för att ha undervisat fyra inbjudna gäster i kyrkans lära. Lizas undervisning om den ursprungliga synden ansågs så omstörtande att hon dömdes till två års fängsligt förvar. Nu har jag emellertid nåtts av det oerhört glada budskapet att min syster i tron har blivit fri!

Frisläppandet kom efter två månader i fängelse i Almaty och efter att flera människorättsorganisationer, kristna organisationer, representanter för USAs State Department samt givetvis andra medlemmar i Unification Church engagerat sig för hennes sak. Fängslandet var ett resultat av de kazakiska myndigheternas allt mer restriktiva inställning till så kallade främmande religioner; Kazakstan domineras av islam. Åklagaren ville ge Liza Drenitjeva tre års villkorlig dom, men domaren släppte henne utan restriktioner vilket innebar att hon var fri att återvända till Ryssland när hon ville. Detta kan bara tolkas som att de internationella påtryckningarna (också representanter för den islamska kommuniteten i Kazakstan är kritisk till landets hårdnande religionslagar) till slut gav resultat.

En faktor som spelat in i bilden är säkerligen också det faktum, att Kazakstan utsetts till ordförandeland för Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) 2010. Kazakstan vill därför inte i onödan framstå som ett land där förtryck och repression råder. OSCE har emellertid noggrant följt Elizaveta Drenitjevas fall och lär ställa hårda krav på Kazakstan för att landet skall få leda organisationen nästa år. Vilket kan innebära att man, i bästa fall, skrotar den hårdare religionslag som planerats.

Liza är, glädjande nog, fri och har åkt hem till Ryssland för att träffa sin man och sina föräldrar. Hon har framfört sitt djupt kända tack till alla trossyskon och andra som hjälpt och uppmuntrat henne när hon satt fängslad. Dock är hon inte friad från anklagelserna om att ha begått ”brott mot freden och mänskligheten”, bara genom att ha undervisat en handfull kazakiska medborgare i sin kyrkas principer. Dessutom är hon ålagd att betala en bötessumma motsvarande 200 US dollar samt bestrida rättegångskostnader motsvarande 800 US dollar. Därför överväger hon nu tillsammans med andra medlemmar i Unification Church att överklaga domen. Som det är nu gör kyrkan bedömningen att det är omöjligt att bedriva någon utåtriktad verksamhet i Kazakstan.

Som jag skrev i förra inlägget om Elizaveta Drenitjevas fall har vidare en rad andra religiösa grupperingar, kanske främst den internationella Krishna-rörelsen som står på hinduisk grund, råkat illa ut i Kazakstan. Baptister har fängslats. Det återstår alltså att se om Lizas frigivning är ett tecken på en mildare attityd i religionsfrågan från Kazakstans sida, eller om det rör sig om en isolerad förteelse helt och hållet betingad av opportunism inför en storm av utländska protster.

Explore posts in the same categories: Kazakstan, Liza Drenitjeva, religionsfrihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: