Tokig politisk agitation i SMB

Jag har sedan åtskilliga år tillbaka förmånen att få vara med i den militärhistoriska bokklubben Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB), som med rätta berömmer sig av att erbjuda sina medlemmar ett rikt mått av värdefullt och ofta unikt material i form av böcker och numera även filmer. Två gånger har jag även deltagit i SMB-resor – till Ukraina (2003) samt Centraleuropa (2004), den senare resan på temat ”Kampen mot nazismen.”

SMB ger även ut medlemstidskriften Pennan & Svärdet, som presenterar klubbens rikhaltiga bokutgivning samt i regel intressanta artiklar inom sitt ämnesområde. En text i senaste numret (3/2010) får mig dock att ställa frågan vad, ursäkta uttrycket, i helvete man sysslar med.

 Stellan Bojerud är en uppskattad föreläsare i SD.

I en inlaga till tidskriften presenteras en bok av den välmeriterade militärhistorikern och före detta officeren (överstelöjtnant) Stellan Bojerud: Nazismen i Sverige 1924-1945 (Sivart förlag, 144 sidor). I presentationsartikeln förklaras ”den erkände militärhistorikern Stellan Bojerud” bland annat ”verkligen gått på djupet för att kartlägga nazismen och hur den växte fram under mellankrigstiden.” Presentationen avslutas med orden: ”Bilden av Sverige som tyskvänligt och nazistiskt får sig en törn i denna lättlästa och läsvärda bok!”

Döm då om min förvåning när det på samma sida förekommer en bild av den svenske nazistpionjären Per Engdahl och under denna följande bildtext:

”Per Engdahl (1904-1994), grundare av Nysvenska rörelsen, var en av förgrundsfigurerna på den högerextremistiska sidan. 1989 föreslog han att aktivisterna skulle sluta med rasbiologin och i stället inrikta sig mot polariseringen ‘vi’ och ‘dem’. Resultatet blev att BSS (Bevara Sverige Svenskt) bildades, sedan Sverigedemokraterna 2001, ett parti vars stöttepelare har rötter i BSS och som författaren till boken Nazismen i Sverige också anslutit sig till!”

Att i dessa få meningar lyckas pressa in så många rena sakfel och/eller andra tvivelaktigheter måste visserligen anses vara en prestation i sig men verkligen ingen man hade velat se i SMBs spalter. För det första finns det ingenting i det som skrivs om BSS och det demokratiskt parlamentariska partiet Sverigedemokraterna som har sitt ursprung i verkligheten. Jämför med Wikipedias uppgifter beträffande BSS:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bevara_Sverige_Svenskt

Nu en punktvis genomgång av bildtextens alla tokigheter:

1. Per Engdahl föddes inte 1904 utan 1909.

2. Per Engdahls Nysvenska rörelsen var inte ”högerextremistisk” utan uppvisade med sitt vurmande för staten och korporativismen klart vänsterextema drag.

3. Sverigedemokraterna bildades inte 2001 utan 1988.

4. Om Engdahl 1989 föreslog aktivisterna att ändra approach kan BSS omöjligt ha bildats som ett resultat av detta, eftersom BSS grundades 1979.

5. Absolut inga av Sverigedemokraternas ”stöttepelare” har sina rötter i BSS; alla sådana individer är sedan länge utsparkade ur partiet.

6. Det är riktigt att Stellan Bojerud är medlem i Sverigedemokraterna, men frågan är varför denna politiska varudeklaration görs. Jag har läst Pennan & Svärdet i närmare tio år och aldrig tidigare noterat att författare av de böcker SMB saluför presenteras med angivande av  partitillhörighet.

Som trogen SMB-läsare och flitig köpare av klubbens böcker är jag synnerligen upprörd dels över alla de faktafel som torgförs i nämnda text, dels över påhoppet på en förnämlig författare som råkar vara medlem i Sverigedemokraterna och därmed en uppskattad partibroder. Jag vet att han – och det med rätta – känner sig kränkt över SMBs uselt pålästa och fräcka tilltag.

Nu tvekar jag inte att säga följande:

Om inte SMB framöver tar avstånd från den ovan refererade texten och oförbehållsamt ber Stellan Bojerud om ursäkt för sitt ohemula påhopp  kommer jag starkt överväga att gå ur klubben och dessutom uppmana alla SMB-medlemmar jag känner att göra detsamma. SMB drar ett löjets skimmer över sig genom det här agerandet, vilket är synd – klubben behövs som en motvikt till den i riket utbredda historielösheten. Men bättre än så här kan man sannerligen begära!

Jag tror dessutom SMB skulle bli smått förvånade över hur många sverigedemokrater som är SMB-medlemmar och som säkerligen är minst lika upprörda som jag över  tilltaget att införa tokig politisk agitation i medlemstidskriften.

Explore posts in the same categories: "Nazismen i Sverige 1924-1945", BSS, Centraleuropa, nazismen, Nysvenska rörelsen, Pennan & Svärdet, Per Engdahl, Stellan Bojerud, Svenskt militärhistoriskt bibliotek, Sverige, Sverigedemokraterna, Ukraina

7 kommentarer på “Tokig politisk agitation i SMB”

 1. preact (Tore) Says:

  Jag hotar inte! Jag säger upp mitt medlemskap. Har SMB
  dessa grillerna i huvudet, då kan ingen taga detta ur dem. Därmed får dessa sköta sitt och jag mitt efter många års medlemskap och långt över 10.000 kronor inköpta böcker. Jag har röstat på SD sedan 2002, medlem sedan 2006 och känner mig oerhört kränkt…

 2. Tommy Hansson Says:

  Jag förstår dig, Tore.

  Nu finns ju dock möjligheten att texten smugits med av någon klåfingrig och mindre vetande person utan redaktionens välsignelse och det inträffade därför bör ses som ett olycksfall i arbetet.

  Därför kommer jag att avvakta redaktionens/SMB:s agerande framöver.

 3. Richard Carlsson Says:

  Väldigt dåligt av SMB som jag under många år köpt verk för tusentals kronor av och rekomenderat till vänner och bekanta.

 4. LPÖ Says:

  Presentationen avslutas med orden: ”Bilden av Sverige som tyskvänligt och nazistiskt får sig en törn i denna lättlästa och läsvärda bok!”

  Bojerud har helt rätt. Sveriges agerande under 2:a världskriget var inte på något sätt ett resultat av idealism(Nationalsosialistisk idealism), utan var snarare ett resultat av ett krasst realpolitiskt tänkande.

  Om man nu envisas med att frångå den rent sakliga debatten kring sveriges agerande under 2:a världskriget, så kan man ju fokusera på Bojeruds medlemskap i SD. Sveriges statsminister under krigsåren var Per-Albin Hansson. Om man nu anser att Per-Albin inte agerade utifrån nationalsocialstisk övertygelse, utan snarare utifrån det realpolitiska läge sverige bafann sig i, så bör man ge honom erkännande för detta. Från vänsterextremt håll, så väl som från högerdidan, har man ofta beskyllt Per-Albin för att vara nazianstruken.

  Själv är jag liberal och vurmar inte för folkhemmet, men jag har stor förståelse för Per-Albin:s agerande under kriget.

 5. Johan Says:

  Klockrent!

  Ungefär som när FP:s Erik Ullenhag i en debatt med Jimmie Åkesson i en debatt våren 2007 påstod att SD bilades ur betydande rester ur Nationalosocialisk Front (NSF), numera Svenskarnas parti. SD bildades i September 1988 medan NSF bilades i April 1994.

  Allt och inget är möjligt på 2000-talet.

  • Erik Says:

   Var det inte snarare så att när Svenskarnas parti (SvP)bildades så lade NSF ner sin verksamhet och skänkte alla sina tillgångar till SvP?

   För övrigt tycker jag Svenskarnas parti är beundransvärda med sin kompromisslösa politik.

 6. p a Says:

  Den felaktiga texter verkar komma från ”Expo/Afa” gruppen, den låter typisk. De extremisterna har enbart faktafel och vräker ut tonvis i sina försök att smutskasta alla som inte är vänsterextremister. Sorgligt att extremisterna har inflytande på seriösa publikationer. Ett par frågor till författaren kanske kan klara ut var han fick sin vilseledande info från.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: