Dömd till fängelse för att ha jämfört Stalin med Hitler

Leonid Gozman, en 72-årig rysk jude med israeliskt medborgarskap, har av en domstol i Moskva dömts till 15 dagars fängelse för att han dragit paralleller mellan Sovjetunionen och Nazityskland.

Gozman dömdes till följd av en Facebook-text från 2020 där han drev med den ryska lagstiftning som förbjuder jämförelser mellan Sovjet och Nazityskland. Han framhöll: ”Det är fel att sätta likhetstecken emellan dem – Hitler var en absolut ondska och Stalin till och med ännu värre.”

Den 30 augusti bekräftade Tverskoys distriktsdomstol att Leonid Gozmans kommentar var lagstridig. Gozman, som är en ljudlig kritiker av Putins krig i Ukraina, lämnade Ryssland när kriget startade. Han återvände dock i juli – ”ett moraliskt val” enligt honom själv.

Det ryska justitieministeriet har placerat Gozman på listan över ”utländska agenter”, en nedsättande benämning i syfte att smutskasta folk. Leonid Gozman hölls en kort tid av polis i juli efter det att inrikesministeriet utfärdat en arresteringsorder medan det undersöktes om han begått lagbrott.

Den israeliske medborgaren Gozman anklagas även för att ha brutit mot den lag som stadgar att ryska medborgare skall underrätta myndigheterna om utländskt medborgarskap eller uppehållstillstånd. Han säger själv att han underrättat myndigheterna men medger att detta skett för sent.

Om den ännu pågående undersökningen på denna anklagelsepunkt finner Gozman skyldig kan denne dömas till böter eller samhällstjänst.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Dömd till fängelse för att ha jämfört Stalin med Hitler”


 1. Om jag förstått rätt förhåller det sig såhär. Paragrafen i rysk lag som”förbjuder jämförelser mellan Sovjet och Nazityskland” handlar om förbud mot att förneka det som segrarmakternas Nürnbergrättegång kom fram till 1946, vad vi kallar ”förintelsefönekelse”. – Det är tillåtet att ta emot pengar från utlandet för att driva mediala och opinionsbildande verksamheter i Ryssland. Villkoret är att man anmäler att man tar emot medel från utlandet och man uppförs därför på en listas, som på svenska översätts till ”utländska agenter”. Syfte är inte att smutskasta folk med en nedsättande benämning.

 2. petergrafstrm Says:

  Detta med att det våras för Hitler understryks verkligen av våra egna politiker som hävdar att Ukraina slåss för vår frihet parallellt med att Ukrainas regim, liksom Hitler, förbjuder opposition medier och fackföreningar.
  Samt inte döljer att dom avsiktligt dödar civilbefolkning av rysk etnicitet.
  Undrar om Gozman känner till Andrei Biletsky’s förklaring: ”..the Ukrainian nation’s mission is to ”lead the white races of the world in a final crusade…against Semite-led Untermenschen”

  Katyn händelserna som väst skyller på Sovjet bygger på förfalskade dokument som plötsligt dök upp när väst efter det kalla krigets slut fick tillgång.
  Att dom var förfalskade framgår av mängder med oberoende detaljer.
  Och Stalins utrensningar som väst uppfattar som omotiverade handlade om verkligt förräderi där den mest kände militären verkligen tänkte samspela med fascisterna.
  Att han erkände oförblommerat bevisar i mina ögon ingenting för han kan ju, hypotetiskt, ha hotats med att hans anhöriga skulle drabbas om han teg, men oberoende av hans eget vittnesbörd fanns bevis och det hade ju kortdessförinnan pågått ett intimt militärtekniskt samarbete mellan nazityskland och Sovjet så möjligheter att påverka fanns och nazisterna hade på alla sätt erhållit både makt och delar av ideologin uppmuntrad av anglosaxerna.
  Sovjet agerade konsekvent för att söka undkomma det av anglosaxerna arrangerade kriget och var pragmatiska så länge det gick.
  Jag har aldrig haft kommunistsympatier men till att börja med spreds kommunismen helt avsiktligt till Ryssland av anglosaxerna och därefter gjorde dom allt för att frambringa världskriget samtidigt som dom beskyller Sovjet.
  Med så mycken ondska från väst kräver hedern att man inte spelar med utan är rättvis!


  • Katyn-massakern upptäcktes av tyska Wehrmacht 1943 som tog dit internationella Röda Korset som oberoende vittne. Putin lät för en del år sedan Stalins + sovjetregeringens hemliga order till NKVD 1940 att mörda de polska krigsfångarna bli publicerad. En fotokopia av denna order går att finna på internet. Tillsammans med polackerna har Ryska Federationen byggt en minnesplats i Katyn (det finns också massgravar med polsk militär på annat håll).

   • petergrafstrm Says:

    Det stämmer att Putin inte tagit tillbaka det förhastade godkännandet, men likväl var alltihop rena falsarier har alltmer framkommit.
    Under kriget var britterna säkra på att det var Tyskland som låg bakom och gjorde skämtteckningar om det.
    Det som ‘kom fram’ just vid kaoset efter 1990 går inte att lita på. Västs mål var, liksom nu, att plundra Sovjet på dess naturtillgångar och då var det logiskt att vilja skuldbelägga dom.
    Putin var i början inställd på att vara smidig men kunde givetvis inte personliga ägna energi åt en konflikt från det förgångna. Han kunde ju inte själv veta säkert.
    Han hade ju heller inget intresse av att stärka dom som ville ha tillbaka kommunismen utan ville stärka Ryssland med rationella medel.
    Men vem är förvånad när väst under hela 1900-talet har storljugit och smidigt ränker av alla slag. Under inbördeskriget (där britterna avsiktligt saboterade de vita styrkorna och därmed hjälpte fram bolshevikerna) fotograferades svälten och fotografierna användes i västpropagandan som bevis på den drygt tio år senare perioden i Ukraina. USA var då, vid depressionen, av inrikespolitiska skäl starkt motiverade att demonisera Sovjet för att avskräcka opposition hemma. Hitler och Mussolini var anglosaxernas gubbar, trots att anglosaxerna även spridit kommunismen för att hindra Ryssland att vara kapitalistisk konkurrent. Men Sovjet fick inte vara en lockande förebild för svälten bland amerikanernas arbetslösa. Hearst-pressen jobbade för högtryck och spred förfalskade resereportage från Ukraina.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: