Om det traditionella äktenskapet

soiniTimo Soini försvarar äktenskapet.

http://expo.se/2013/partiledare-pa-protester-mot-samkonade-aktenskap_5941.html

I dagens nätupplaga av Expo meddelas att Sannfinländarnas partiledare, Timo Soini, varit i Paris och deltagit i en demonstration mot en ny fransk lag som tillåter enkönade så kallade äktenskap samt ger enkönade par rätt att prövas som adoptivföräldrar (se länken överst).

Expo hänvisar till ett uttalande för finska YLE, där Soini sägs ha försvarat ”det traditionella äktenskapet” och uttryckt som sin åsikt att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna.

”När jag var där så var dessa demonstrationer, så jag deltog”, skall Soini ha sagt. Han bar på ett plakat med en bild på far, mor och två barn.

I vänsterextrema Expos ögon är det givetvis en grov förlöpning av en politiker att försvara det som Soini och många andra kallar det traditionella äktenskapet. Det anses vara höjden av högerextremism och uttryck för en omåttligt reaktionär intställning. Grunden för ett sådant synsätt har lagts av en oförtröttlig, mångårig  politisk kampanj från homosexlobbyns och dess sympatisörers sida.

Enligt mitt sätt se förtjänar Timo Soini enbart beröm och applåder för sitt deltagande i den parisiska demonstrationen. En konstellation bestående av andra kontrahenter än av just en man och en kvinna kan kallas mycket – exempelvis partnerskap eller månggifte – men inte äktenskap.

250px-Gunnar_RosendahlGunnar Rosendal, den legendariskt leende Osby-prästen.

Den legendariske Osby-prästen Gunnar Rosendal (1897-1988), även kallad fader Gunnar, skrev en gång i en text (jag har tyvärr glömt var) att en kvinnlig präst är en ”nullitet”. Fader Gunnar menade att en kvinna inte kunde bli präst på grund av den så kallade apostoliska successionen: Jesu lärjungar hade alla varit män.

Jag delar inte Gunnar Rosendals syn på prästämbetet. Kvinnor duger i mina ögon precis lika mycket som män till präster. Dessutom kan man på mycket goda grunder hävda att Maria Magdalena var en av Jesu viktigaste lärjungar, även om hon enligt evangelierna ej ingår i den innersta lärjungekretsen.

Fader Gunnar var en inflytelserik präst och teolog och kom att i hög grad influera gudstjänstlivet. I frågan om kvinnliga präster tillhörde han dock den förlorande sidan. Det blev aldrig aktuellt för fader Gunnar att uttala sig om enkönade så kallade äktenskap, eftersom frågan inte var väckt när han avled 1988. Att han som högkyrklig och konservativ skulle ha varit för dessa låter dock otroligt.

Personligen anser jag att ett enkönat äktenskap eller ett äktenskap involverande fler parter än två är just en nullitet. Det finns inte och kan inte finnas, lika litet som det kan finnas fyrkantiga cirklar eller runda kvadrater.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Om det traditionella äktenskapet”


 1. INFO //

  Att det fnns idioter som dig Tommy ät helt uppenbart jag begriper inte vad Carl ser i dig annat än n komplett idiot. Vi i MP ser er i SD som en samling svammelpellar man inte kan ta på allvar // Du är och förblir en IDIOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tommy Hansson Says:

   Tror nog inte att just en, låt vara nybliven, miljöpartist ska anklaga några andra för att vara ”svammelpellar”. Vad jag inte begriper är varför du fortsätter läsa mina bloggtexter om du nu blir så upprörd och hatisk. Det låter ju som självplågeri.

   Och var är dina sakligt grundade argument, rara Ann-Mari? Du sprutar ju bara svavel. Men det är kanske det MP behöver: en svavelosande hatpredikant som sympatisrerar med antisemiter och UFO-galningar som Jüri Lina.

   Det var f. ö. inte speciellt länge sedan du i telefon uttryckte dina stora sympatier för SD. Din bror var med där, du tyckte invandringen hade gått för långt osv.

   Tror vidare att mina läsare ska få avgöra vem som är största idioten. Jag eller du.

   Lyssna slutligen på ett gott råd: sök professionell hjälp! Som du är nu kan du inte uppfattas annat än som en belastniong för den respektabla organisationen Memorial. Och din blogg ”kommunismens brott”. Du är bara pinsam.

  • benke Says:

   Det är väldigt lärorikt att se vänsterns stollar (mp, v eller vad det nu månde heta dagen till ära), när de försöker skylla sin frustration och oförmåga på någon annan. Notera att det inte finns ett enda argument i sakfrågan. Det enda som sägs (eller snarare skriks) är hur idiotisk motståndaren är. Inte ett ord om fakta. Case in point; det är precis så vänstern agerar. Utan fakta och med personliga tillmälen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: