Därför skrev Schulman ”Äntligen!” om branden i Notre Dame

Alex Schulman om branden i Notre Dame: ”Äntligen.”

Samtidigt som den berömda katedralen Notre Dame i Paris stod i ljusan låga lade Expressen-krönikören Alex Schulman upp en bild på den brinnande kyrkan med det enda ordet ”Äntligen!”. För det har han överösts av kritik från såväl fiender som anhängare.

Jag vet inte om kulturrelativisten Alex Schulman var full eller nykter när han skrev detta och jag bryr mig egentligen inte särskilt om hans tilltag – puerila provokatörer och fullblodsidioter finns det så gott om att det är meningslöst och i praktiken omöjligt att reagera inför alla dessas tilltag.

Dock tror jag mig om att ha vissa insikter i bakgrunden till Schulmans vettlösa kommentar inför förstörelsen av en väsentlig del av det europeiska kulturarvet. Den står att finna i Alex Schulmans släkthistoria, vilken han lagt ut till allmänt beskådande i några böcker varav den senaste, en roman men befolkad av verkliga personer, har titeln Bränn alla mina brev. https://www.svt.se/kultur/bok/alex-schulman-om-kulturfejden-som-bottnade-i-en-karleksaffar

Sven Stolpe – katolik, konservativ debattör och en av Sveriges främsta författare i modern tid.

Boken kretsar kring Alex Schulmans morfar Sven Stolpe (1905-96), som var en av Sveriges främsta författare i modern tid. Stolpe var en lysande romanförfattare och konservativ debattör såväl som historisk författare, vilken bland annat tecknade den heliga Birgittas och drottning Kristinas biografier. Han var också en brinnande katolik. I Bränn alla mina brev framställer Schulman Stolpe som ondskan personifierad.

Schulmans aversion mot Sven Stolpe bottnar i att den senare, enligt Schulman, ”kom att förpesta släkten i flera generationer framåt”. Något som bottnar i att hans mormor Karin Stolpe, född von Euler-Chelpin, i unga år hade en kort romans med författaren och senare DN-chefen Olof Lagercrantz som Stolpe hatade hjärtligt och innerligt i mer än ett halvsekel.

Sven Stolpes slutliga uppgörelse med Olof Lagercrantz kom med boken Olof Lagercrantz (Askild och Kärnekull förlag 1980), som är en veritabel avrättning av och samtidigt mycket underhållande exposé över den gamle kommunistiske medlöparen och Mao-beundraren Lagercrantz. https://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Lagercrantz_(bok)

Alex Schulman går så långt i sin djävulsmålning av sin morfar att han medvetet förfalskar historiken i syfte att få den att passa hans eget dubiösa narrativ. https://www.fib.se/article/alex-schulman-far-med-osanning-i-nya-boken

Man behöver inte vara Einstein för att inse att Schulmans kommentar till Notre Dame-branden är ett slags hämnd på den övertygade och mycket frispråkige katoliken Sven Stolpe och dennes tro; för Stolpe bör den katolska katedralen i Paris ha framstått som en viktig symbol. Stötande, provokativt och barnsligt – men nästan litet rörande.

Sven Stolpe mottog 1982 tidskriften Contras frihetspris.

Explore posts in the same categories: Media

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Därför skrev Schulman ”Äntligen!” om branden i Notre Dame”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Vilket genetiskt arv Alex har Sven Stolpe + nobelpristagare på moderns sida. Men han har fått allt om bakfoten tycker att Din analys är utomordentligt bra!

  • Tommy Hansson Says:

   Tack, Leif. Naturligtvis spekulationer från min sida. Men rätt välgrundade, tycker jag.

 2. Blot-Sven Says:

  Finns ingen anledning att lägga energi på att kommentera Schulmans debila kommentar. Men jag minns plötsligt hur skakad jag blev i samband med Sven Stolpes frånfälle över hur futtigt och nonchalant det kommenterades i systemmedia. Små notiser i bästa fall och inte en rad i andra fall. Jag hade förväntat mig stort uppslagna artiklar och mängder med minnesord. Men därav blev intet.
  Det var väl då jag på allvar insåg hur långt det intellektuella förfallet och den kulturmarxistiska idiotin gått i det här landet. Det var något som tog tid att smälta och ta in.

 3. Tommy Hansson Says:

  Du har förstås rätt. Sven Stolpe var en litterär gigant och blev dessutom folkkär på äldre dar genom många färgstarka och kunniga framträdanden i televisionen. Det måste ha retat gallfeber på rödskäggen.

 4. weasel Says:

  Min personliga teori är att Schulman gjorde det för att kunna snyfta om att han har ”blivit utsatt för näthat och hot från mörka krafter” i sin nästa Expressen-krönika.

  Anyway,
  oavsett varför han twittrade ”Äntligen” när Notre Dame brann så satte han nivån ;
  Om exempelvis blå moskeén i Istanbul skulle brinna så kan inte Expressen klaga på dom som twittrar ”äntligen” så länge som Schulman jobbar kvar på tidningen.


 5. […] blodbadet i Malaysia men där den ene failar tar den andre vid. nu väntar jag ivrigt på Schulmans eller Lindströms bidrag till att få populasen att rätta in sig i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: