MP kvar i riksdagen tack vare SVT och stödröster

En månad före valet visar SVT dokumentären om Greta Thunberg.

SVT har inlett sin valkampanj med att visa dokumentärfilmen ”Greta” om miljöaktivisten Greta Thunberg. Allt för att rädda extremistiska Miljöpartiet kvar i riksdagen. Detta kommer av allt att döma att lyckas, icke minst därför att MP kan räkna med stödröster från i första hand V- och C-väljare.

I SVT/Novus augustimätning ökar MP med hela 1,7 procentenheter till 5,2 procent. Socialdemokraterna toppar med 30,3 procent (-1,1). Härefter är det dött lopp mellan Sverigedemokraterna (+1,2) och Moderaterna (-1,0), båda med 18,6 procent. https://www.expressen.se/nyheter/undersokning-miljopartiet-okar-over-sparren

Efter tättrion återfinns Vänsterpartiet (-1,6) på 7,2 procent och därefter kommer Centerpartiet (+1,4) med 6,8 procent, Kristdemokraterna (-0,4) med 6,3 procent, Miljöpartiet (se ovan) samt Liberalerna (+0.1) på 5,1 procent.

Största skillnaderna mellan Novus-mätningen och SvD/SIFOs väljarbarometer för augusti består dels i diskrepansen mellan M (20,7) och SD (16,5 procent), dels i att MP hos SIFO får nöja sig med 4,6 procent. S i topp med 31,2 procent, en tillbakagång med 2,5 procent jämfört med juniundersökningen.

I övrigt inga större skillnader mellan de båda mätningarna. Ställningen mellan de respektive blocken är helt jämn, vilket pekar på en nagelbitare i valet den 11 september. https://www.svd.se/a/WjQ30g/svd-sifo-mp-okar-dott-lopp-mellan-blocken

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “MP kvar i riksdagen tack vare SVT och stödröster”


  1. Helt klart är att det är en väldigt osäker situation i årets val så här långt. En del faktorer är viktigare än andra. Nuförtiden har alla svenska opinionsinstitut inte mer än en femtioprocentig svarsfrekvens. Ingen mäter MED, AfS, Nix to the Six, och framför allt inte Nyans.


Lämna en kommentar