Problem med demokratin i rättsväsende och kyrkopolitik

IMG_3141Bloggaren samt Tommy Blomqvist vid SD-tältet på Politikertorget. Foto: Kristian Kawecki

I lördags deltog jag i SD Södertäljes kyrkovalskampanj med utdelning av broschyrer och annat partimaterial på Politikertorget i centrala Södertälje. Det var en mycket positiv upplevelse. I några fall nästan slet folk valmaterialet ur händerna på oss. Knappt några negativa reaktioner alls. Många är uppenbarligen trötta på kyrkans vänstervridning och brott mot rikets lag i samband med att i kyrkan verksamma personer gömmer undan illegala invandrare från den svenska rättvisan.

Det gick som bekant bra för Sverigedemokraterna. 6 procent i valet till kyrkomötet och mer än fördubblat mandatantal (15) jämfört med valet 2009 (7). Samma i valet till Strängnäs stiftsfullmäktige och tre mandat. Socialdemokraterna gick fram med marginella 1 procent medan de olika borgerliga alternativen tappade rejält.

Det här med demokrati och demokratiska värderingar är tydligen dock ett problem för somliga inom rättsväsende och kyrkopolitik. Jag skall här ta upp två eklatanta exempel härpå.

Petra-GotellKammaråklagare Petra Götell har problem med demokratin.

Det första exemplet gäller 39-åriga Petra Götell. Det framgår av citat från henne i Aftonbladet att hon inte ser speciellt allvarligt på det faktum, att det rapporterats om omfattande valfusk i samband med kyrkovalet i söndags. Sverigedemokraterna har drabbats av att deras valsedlar stulits eller dolts av valsedlar från andra partier.

Så här citeras Götell i Aftonbladets nätupplaga 15/9 apropå rapporter om att SD-valsedlar stulits:

Å ena sidan har vi en demokrati. Folk måste få rösta. Å andra sidan kan jag förstå att folk gör det.

Petra Götell, som uppger att hon röstat i kyrkovalet sedan 1993, anger att hon i första hand röstar mot SD, som hon anser har en ”fruktansvärd människosyn”.  Det anmärkningsvärda i sammanhanget är att Petra Götell i egenskap av kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm representerar det svenska rättsväsendet.

Att en hög svensk jurist inte ser några större problem med brott mot vallagen måste nog anses vara tämligen allvarligt. Vi kan bara hoppas att hon inte får en anmälan om valfusk riktat mot SD på sitt bord.

AB-artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17475387.ab

c41f4c62-913d-44f9-aeda-47813ba2f177~__HKyrkopolitikern Roland Samuelsson (S) har problem med demokratin.

Mitt andra exempel på en skakig syn på demokratin gäller den socialdemokratiske kyrkopolitikern Roland Samuelsson, som invaldes som ledamot i stiftsfullmäktige i Luleå stift vid valet i söndags. Också denne ser SDs valframgångar som ett problem. Så här säger han enligt en intervju i Nyheter P4-Västerbotten den 17/9:

Jag tycker att det är jättetrist att vi får in främlingsfientliga krafter, för kyrkans grundläggande värde är ju att här är alla människor välkomna, här har alla lika värde.

Således de vanliga mekaniska propagandafraserna, totalt renons på substantiellt innehåll. Sanningen är, som Samuelsson borde veta, att även SD skriver under på att alla människor har lika värde och att det han kallar ”främlingsfientlighet” är kritik mot den i vårt land förda immigrationspolitiken.

P4-artikeln här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5647493

Att SD i Luleå stift får knappt 2 procent av rösterna och därmed en (1) plats i stiftsfullmäktige har alltså Roland Samuelsson och förmodligen även hans parti svårt att acceptera. Allt skulle ju vara så mycket enklare om sossarna fick bestämma allting…

.riksmotet2012_992Deras kungliga högheter anländer till riksmötet 2012 och hälsas välkomna av riksdagens talman Per Westerberg (M).

I dag invigs riksmötet för 2013/14 av Sveriges statschef, H. K. H. konung Carl XVI Gustaf. En märkesdag för demokratin. Jag tycker det finns all anledning för Petra Götell, Roland Samuelsson och alla andra som deltog i kyrkovalet i första hand för att klämma åt Sverigedemokraterna, och har problem med deras deltagande i det kyrkliga arbetet, att använda dagen för att fundera över innebörden i begreppet ”demokrati”.

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Problem med demokratin i rättsväsende och kyrkopolitik”

  1. mariadesuede Says:

    Uppenbarligen är vi båda bundna till Södertälje på ett eller annat sätt, min familj är fortfarande kvar där i min barndomsstad. Jag har aldrig röstat SD eller SvP, kommer inte att göra det heller, det blir Liberaldemokraterna för min del. Fast jag har släkt och vänner som är med i SvP Södertälje…

    Men jag diskuterar just nu med vissa utslängda SD-politiker och uppenbarligen så har ni problem med demokratin inom partiet. Men jag vet bara det som sägs och de dokument som av misstags laddades upp på min telefon…

    Men nu när SD har blivit ett rumsrent parti så funderar jag på hur ni ser på kyrkopolitiken.

    P.S. Jag hade inte rätt att rösta i kyrkovalet, endast i Riksdagsvalet nuförtiden eftersom jag är utlandssvensk…

  2. Tommy Hansson Says:

    Själv är jag född och uppväxt i stan och har bott här i nästan hela mitt liv. Så när som några år i Stockholm på 70-talet. Liberaldemokraterna låter väl inte så tokigt. SvP visste jag inte ens fanns här.

    Nejdå, vi har inga problem alls med demokratin. Det är de som slängdes ut som har det.

    Hur vi ser på kyrka och kyrkopolitik kan väl sammanfattas i orden ”tro och tradition”. Bort med politisering och vänstervridning.

  3. Staffan Lindholm Says:

    Sure Bernhard. Götell har inga demokratiproblem. Hon förstår att de som är mot demokratin kan motarbetas, privat åsikt. Det skymmer inte hennes roll som åklagare. Svårare än så är det inte.

    • Tommy Hansson Says:

      Det ´menar jag absolut att hon har. Om hon tror att SD är ”mot demokratin”, en helt barock åsikt, gör det henne olämplig som jurist i ett mål om exempelvis valfusk med SD som kärande part.

  4. Annica Larsdotter Says:

    Petra Götell har sin expertis i att åtala brott inom misshandel och våld i hem, mestadels mot barn och kvinnor som får sina liv förströrda som resultat av brott som begåtts. Ur det perspektivet har hon inte demokratibevarande som prioritet professionellt och kanske inte ser jämförelsevis förstörda liv av val fusk som av misshandel och våld och därav håller en mer accepterande position i frågan. Allt är relativt

  5. Tommy Hansson Says:

    Kan så vara. Dåligt omdöme är det under alla omständigheter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: