Sentio april: SD fortsatt näst störst, KD tappar mark – konservativa blocket i komfortabel ledning

Nyheter idag/Sentio april 2019.

https://senorh.se/uncategorized/sd-klart-nast-storsta-parti-i-sentio-april/

Den största nyheten i Nyheter idag/Sentios väljarundersökning för april 2019 är att Kristdemokraterna, som tidigare gått som en raket i de flesta opinionsmätningar, tappar 2 procentenheter jämfört med närmast föregående Sentio-undersökning. 10,7 procent är dock alltjämt en högst respektabel siffra för ett parti som fick 6,3 procent – vilket då betraktades som något av en succé – i valet i september.

Socialdemokraterna är efter vanligheten störst även i denna opinionsmätning och ökar med 0,9 procentenheter sedan marsmätningen. Med tanke på att de 25,6 procent sosseriet nu erhåller är 2,7 procentenheter sämre än valresultatet – vilket var det sämsta S-partiet nått på cirkus 100 år – blir man emellertid inte särskilt imponerad.

Helt klart har Löfven et consortes betydande problem, icke minst därför att de S-märkta statsråden tycks ha otur både när de tänker och talar såväl inrikes- som utrikespolitiskt.

Det skiljer 5,5 procentenheter mellan Stefan Löfvens socialdemokrater och Jimmie Åkessons sverigedemokrater i Sentios aprilmätning.

Sverigedemokraterna fortsätter att abonnera på rangen som landets näst största parti och ökar nu med nästan 1 procentenhet jämfört med förra mätningen. Det är dryga 2,5 procentenheter bättre än i valet i september 2018. Moderaterna är fortsatt tredje störst, nu med 17,5 procent, vilket är 2,3 procentenheter sämre än i valet; av eventuell tidigare Kristersson-effekt märks nu föga eller inget.

KD fjärde störst på 10,7 och Vänsterpartiet femte största parti med 9,3 procent trots tillbakagång med närmare 1 procentenhet men väsentligt bättre än de jämnt 8 procenten V fick i valet.

Centerpartiet noteras regelmässigt för något lägre mätresultat hos Sentio hos övriga institut och tvingas nu nöja sig med magra 6,3 procent, vilket ändå är marginellt bättre än i mars. Jämfört med valresultatet backar emellertid C med närmare 2 procentenheter. Miljöpartiet klarar sig denna gång knappt över riksdagsspärren på 4 procent. Liberalerna hamnar däremot under densamma.

Det så kallade konservativa blocket SD, M och KD har slutligen en komfortabel ledning över de regeringsbärande partierna S, , MP, C och L med siffrorna 48,3 mot 40,1 procent.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Sentio april: SD fortsatt näst störst, KD tappar mark – konservativa blocket i komfortabel ledning”

  1. Per L Says:

    Just nu kan man bara tänka på det oerhört sorgliga som drabbat staden Paris, Frankrike och världen. Den katedral Napoleon år 1804 kröntes till kejsare i står i brand och riskerar att falla samman

  2. Tommy Hansson Says:

    Jo, det är outsägligt tragiskt förstås.

  3. jani7 Says:

    För att det konservativa blocket skulle få egen majoritet, krävs det att L eller MP åker ur riksdagen, annars kommer V att ha fortsatt vågmästarroll.


Lämna en kommentar