Ny Novus-mätning: förtroendet för S-MP regeringen rasar

Inga roliga förtroendessiffror för Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Statsminister Stefan Löfven (S) tappar stort i Novus nya förtroendemätning avseende den rödgröna regeringens ministrar. 29 procent av de tillfrågade säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Löfven, vilket är en nedgång med 5 procentenheter sedan förra mätningen. Eftersom det är en signifikant nedgång anses den vara statistiskt säkerställd. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/minskat-fortroende-for-flera-ministrar-1

Det säger en hel del om den sittande regeringens ”popularitet” att Löfven ändå är den regeringsmedlem som åtnjuter störst förtroende bland väljarna. Tvåa på listan är försvarsminister Peter Hultqvist (S) som tappar 3 procentenheter ner till 27 procent. Trea är finansminister Magdalena Andersson (S) som störtdyker ner till 25 procent i förtroendeligan – en minskning med 6 procentenheter.

Lika många procent och lika mycket tapp kan noteras för inrikesminister Anders Ygeman (S). På plats 9 på listan återfinner vi EU-minister Hans Dahlgren (S), som knappast rosat marknaden sedan han togs med i regeringskabinettet efter valet för drygt ett år sedan. Han minskar nu med 5 procentenheter och får 13 procent. Lika mycket tappar biståndsminister Peter Eriksson (MP) som får 11 procent.

Det finns emellertid enstaka regeringsmedlemmar som avviker från det negativa mönstret. Det mest framträdande exemplet härvidlag är civilminister Ardalan Shekarabi som ökar med 7 procentenheter och placerar sig som sjua på listan med 17 procent. Även justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) antecknas för (ytterst marginella) ökningar i popularitet.

Förtroendet för MP-ministern Peter Eriksson rasar.

Novus undersökning visar sammanfattningsvis på ett tydligt minskat förtroende för S-MP-regeringen. Enligt Novus VD Torbjörn Sjöström är det ovanligt med så stora signifikanta förändringar i en opinionsmätning. Det stora regeringstappet förklarar han på följande sätt: ”Det ser ut som väljarna i högre grad känner att politiker inte kan lösa de problem man ser i samhället.”

Detta är sannolikt en korrekt iakttagelse och i så fall ett sundhetstecken. Personligen tycker jag likväl det är nästan sensationellt att så pass många som närmare en tredjedel av väljarna kan uppbåda någon form av förtroende för en så uppenbart inkompetent statsminister som Stefan Löfven, som väl inte givit uttryck för en enda egen tanke under hela sin tid vid rikets roder.

Ytterligare en faktor som bör ha bidragit till det skrala förtroendet för regeringen är den egendomliga och irrationella underlåtenheten att ta med Sveriges andra största parti, Sverigedemokraterna, i partisamtalen om hur man skall komma till rätta med den för alla medborgare extremt viktiga frågan om den allt brutalare gängkriminaliteten. https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/m%C3%A4rkligt-utesluta-partier-sd-om-nobben-fr%C3%A5n-s-i-g%C3%A4ngsamtalen-12496480

Och att tvivelaktiga individer som Morgan Johansson respektive Anders Ygeman, som upprepade gånger demonstrerat att de inte fattar någonting av det som händer i samhället och därtill ljuger som Solvalla-hästar vanligen travar, kan få över noll procent i förtroende räknat övergår mitt förstånd.

Novus förtroendeundersökning genomfördes 11-18 september och omfattade 1075 personer i åldrarna 18 till 79 år enligt ett riksrepresentativt urval.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Ny Novus-mätning: förtroendet för S-MP regeringen rasar”

  1. Nils Says:

    De som uppger sig ha förtroende för Morgan Johansson består antingen av kriminella som vill fortsätta ostört med din verksamhet eller dumsnälla människor som bara kan tala väl om andra människor

  2. Tommy Hansson Says:

    Ligger nog mycket i det. En del kanske tycker synd om honom för att han är så kort.

  3. Ranne Says:

    Man ser på Löfvens huvud att han inte är så smart.

  4. Ulf lindberg Says:

    Plocka bort Morgan, ygeman , Magdalena , löven, plus en hel del andra, dom har ingen kontroll på det som händer i Sverige idag, vi kan inte hålla på att importera lågbegåvade o skäggbarn osv, jag vill inte lägga mina skattepengar på det, mins skattepengar vill jag att dom används till bra sjukvård, bra pensioner, fler poliser o brandförsvar, o allt annat dom är försummat av dessa inkompitenta politiker,

  5. Monica Says:

    Jag säger bara en sak… Löfven avgå o tillsätt allas Jimmy Åkesson ❤️

  6. educaremm Says:

    Undrar om Peter Eriksson egentligen är svensk? Han ser rysk ut?

    ”Överheter i alla länder förenen Eder!” (?)

    (Läs mer https://educaremm.wordpress.com/ )

  7. Tommy Hansson Says:

    Ryskt DNA, kanske?

    • educaremm Says:

      Ja, något ryskt påbrå av något slag, var nog vad jag menade.

      Hela hans stil, framtoning eller (själs-) karaktär, är osvensk på något vis.

      Ja, ryskt DNA är kanske en bra beskrivning. (!)


Lämna en kommentar