Dystert för M, uppåt för SD

1312_sentio

I det norska mätföretaget Sentio Researchs decembermätning, utförd 5-11 december och omfattande 1041 personer som tillfrågats via webben, är ställningen i opinionen den att det rödgröna blocket får 47,5 procent medan allianspartierna noteras för 37,5 procent.

Detta innebär att Sverigedemokraterna (SD), som får 13,7 procent och därmed når all time high hos detta mätföretag, blir tredje största parti och vågmästare mellan blocken. SD utskåpar därmed närmaste konkurrenten om att vara tredje största parti, Miljöpartiet (MP), som får 8,3 och noterar en vikande trend med minus 1,1 procentenheter jämfört med förra mätningen. S får 31,5 och V 7,7 procent.

Största skrällen i Sentio-mätningen är att de så kallade nya Moderaterna åkar kana ner till 23,6 procent, en minskning med 2,3 procentenheter. Jämfört med valresultatet 2010, då M fick 30,1 procent, har statsminister Fredrik Reinfeldts parti minskat med i det närmaste 7 procentenheter! Då hjälper det föga att både C och FP ökar något; KD för sin del hamnar under 4-procentsspärren. Resultaten för M respektive det borgerliga blocket är de sämsta sedan september respektive oktober 2008.

Dystrare miner än på länge inom det så kallade nya arbetarpartiet (M), således. Reinfeldt såg också dystrare ut än vanligt (vilket inte är någon dålig prestation) då han förklarade för Expressen att ”SD för in hat i svensk politik”. Anmärkningsvärt är Reinfeldts påstående att ”(SD) vill få oss att dela upp människor som olika…”. Det märks hur långt åt vänster Gösta Bohmans gamla parti glidit, då dess ledare ser det som något negativt att människor är olika. Mer om Reinfeldts debacle via länken här:

http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldt-sd-for-in-hat-i-svensk-politik/

Sedan valet 2010 har hittills drygt 100 000 människor lämnat M-fållan till förmån för SD. SD har också gått om M som näst största LO-parti efter S. Detta är inte särskilt svårt att förstå, då SD tagit över flera gamla höger/moderatkrav såsom det militära försvarets stärkande, lag och ordning samt minskad immigration. Att det skulle ske ett flöde från vänster till M är knappast sannolikt, då M alltjämt av många ses som det grundmurade överklasspartiet.

_2BE8630 Trolig statsminister 2014: Stefan Löfven.

Fredrik Reinfeldt torde redan nu kunna göra diskreta förfrågningar hos FN och EU om en lämplig reträttplats efter valet den 14 september 2014. Och det är helt och hållet hans eget fel att näste statsminister med all sannolikhet kommer att heta Stefan Löfven. Han har inte förstått att svenska folket inte köper hans nattståndna retorik om att all form av invandring är bra eller hans närmast patologiska djävulsmålning av SD. Han kan visserligen berömma sig av den historiska bedriften att ha gjort sitt parti till regeringsbärande i två mandatperioder efter varandra.

Samtidigt är det fullt möjligt att han också kommer att gå till historien som den som förvandlade M från Sveriges andra till tredje största parti. Redan nu skuggar SD Reinfeldts parti, och med tanke på att Sentio-undersökningen hade 14,9 procents osäkra väljare är den verkligheten närmare än vad många föreställer sig. Inom den efemära partipolitiken kan det ibland gå hiskeligt snabbt.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lämna en kommentar