En palestinsk stat helt verklighetsfrämmande

En blick på kartan räcker för att man skall få en uppfattning om Israels utsatta läge.

I helgen hålls ett informellt möte i polska Sopot där EUs utrikesministrar träffas för att diskutera unionens hållning till den palestinske presidenten Mahmut Abbas förslag till erkännande av en palestinsk stat inom ”1967 års gränser”, det vill säga de som gällde före Sexdagarskriget samma år.

Enligt min uppfattning kan det rimligen bara finnas en ståndpunkt i denna fråga: den så kallade palestinska myndigheten har inte på något sätt – vare sig politiskt eller moraliskt – visat att den är mogen att administrera en statsbildning. En sådan är i nuläget med andra ord helt verklighetsfrämmande. Abbas förslag bör således tas för vad det är: propagandistiskt prat i vädret, ingenting annat.

Utrikesminister Carl Bildt, som aldrig uttryckt någon större förståelse för den demokratiska staten Israel, menar att de svenska politiska partierna bör tala med en röst i denna fråga. Så kommer dock knappast att ske. Splittringen är nämligen stor.

Den borgerliga alliansens avgjort mest Israel-vänliga parti är i nuläget Folkpartiet. I en debattartikel i Expressen den 1/9 klargör partiledare Jan Björklund och EU-minister Birgitta Ohlsson varför EU inte bör erkänna Palestina:

Vi i Folkpartiet menar att en ensidigt utropad stat är fel väg att gå för att nå fred och en hållbar tvåstatslösning i regionen. Det uppnås bara genom fredsavtal mellan parterna efter förhandling och kan inte kommenderas fram av omvärlden…Det bästa för palestinierna vore en fredsprocess som sker parallellt med att grunden för en palestinsk stat byggs.

Det säger ganska mycket om Israel-opinionen i Sverige att en sådan minst sagt försiktig hållning i rådande debattklimat anses vara på gränsen till extremistisk. Björklund/Ohlsson är också noga med att ta allt tänkbart avstånd från den israeliska bosättningspolitiken.

Övriga svenska partier är föga oväntat ännu försiktigare. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har alltid intagit en emfatiskt Palestina-vänlig attityd och inte ens varit främmande för samröre med den blodtörstigt islamistiska terrorrörelsen Hamas. Självklart stöder dessa partier därför Abbas förslag om en palestinsk stat som han avser lägga fram i FN i höst.

Moderaterna under Bildts inflytande kommer på sin höjd att förhålla sig neutralt i frågan, och nu börjar också traditionellt proisraeliska Kristdemokraterna att vackla. ”Jag tycker att påtryckningar behövs, något måste hända”, citeras exempelvis KDs Desirée Pethrus i DNs nätupplaga 1/9. Det behöver knappast sägas att det är Israel som skall utsättas för påtryckningar. Samma inställning uppvisas av Centerns Kerstin Lundgren.

Den militära bilden av Hamas Auschwits-politik.

För mig som sverigedemokrat är det självklart att betona Israels behov av att omvärlden, och då givetvis också Sverige, tar ställning för dess behov av att existera inom säkra och erkända gränser. Detta behov kommer aldrig att kunna tillfredsställas så länge som Hamas framhärdar i att inte vilja erkänna den judiska staten utan tvärtom – både i teori och praktik – syftar till att utplåna Israel.

Palestinierna, och då talar jag om såväl terroristiska Hamas som något mindre blodtörstiga Fatah/PLO, har dessutom visat sig vara fullständigt inkompetenta såväl som gravt korrupta när det gäller att hantera sina territorier. Det enda de varit någorlunda bra på är att berika sig själva, bedriva irreguljär krigföring, till stor del riktad mot den israeliska civilbefolkningen, samt kolportera ut insmickrande propaganda som västvärlden alltför ofta varit benägen att gå på.

Problemet när det gäller fredsprocessen i denna del av världen är inte den demokratiska välfärdsstaten Israel. Det är att palestinaraberna  aldrig tycks vara beredda att ge upp hoppet om att, vare sig detta motiveras politiskt eller religiöst, med väpnad makt förinta judarna och Israel. Åtminstone Hamas bedriver vad jag skulle vilja beteckna som ren Auschwitz-politik i ord och handling.

Bara en sådan sak som att det visat sig att Hamas använder en del av de svenska biståndspengarna till att utbilda terrorister. Det vore onekligen välgörande om biståndsminister Gunilla Carlsson (M) förmådde klargöra för vederbörande, att sådant är fullständigt oacceptabelt. Om detta inte lyckas så måste Sverige dra in biståndet med omedelbar verkan.

Palstinske ”presidenten” Mamhmut Abbas med sin idol och förebild, framlidne terroristledaren Yassir Arafat.

En förutsättning för att en palestinsk stat skall kunna etableras måste vara att den palestinska kommunitetens representanter erkänner Israels självklara rätt att existera inom säkra och erkända gränser och lägger ner alla militära försök att utplåna Israel. Innan så sker är alla så kallade fredssamtal och/eller försök att bilda palestinska stater meningslösa.

Jag tänker slutligen inte heller komma med något försök till avståndstagande från Israels så kallade bosättningspolitik. De judiska bosättningarna behövs för att luckra upp den väpnade palestinska militärpolitiken och, inte minst viktigt, förse palestinier på ”Västbanken” (det bibliska Judéen och Samarien) med arbeten som de inkompetenta palestinska makthavarna inte kan förse dem med. Jag har själv besökt israeliska bosättningar och sett hur de bokstavligt talat får öknen att blomma.

Jag utesluter inte möjligheten att palestinaraberna någon gång i framtiden kan komma att visa sig kapabla och värdiga att förverkliga drömmen om en egen statsbildning. Det är dock en mycket lång väg att gå innan de ens kan sägas vara i närheten därav.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “En palestinsk stat helt verklighetsfrämmande”

 1. Lars M Hermansson Says:

  Din artikel är mycket läsvärd.
  Israel behöver allt stöd.

 2. LPÖ Says:

  Moderaterna har spårat ur på alla upptänkliga sätt, inte bara i hållningen gentemot Israel. Gunnar Hökmark håller dock stilen. Carl Bildt tackade ja till socialisten Fredrik Reinfeldts erbjudande att bli utrikesminister i utbyte mot att avsäga sig sina borgerliga åsikter. Kanske är det så att CB:s adliga bakgrund påverkar hans syn på Israel?

  • Tommy Hansson Says:

   Jo. Hökmark är still going strong i sitt Israel-stöd.

   Och ja, jag misstänker att Bildts uppväxt i ett knapadligt klimat omfattande en slentrianmässigt negativ attityd till judar påverkat hans syn på Israel. Något jag också framhållit i tidigare blogginlägg.

 3. Ricky Echolette Says:

  Hej Tommy,

  ursäkta OT, men jag skulle tycka det vore väldigt intressant om Du tog upp kinesernas/asiaternas hat mot oss vita!

  Tack för bra blogg!

  Mvh ”Ricky!

  • Tommy Hansson Says:

   Det finns utan tvivel en avog inställning till västerlänningar bland asiater. I Japan existerar också en antisemitism som är desto märkligare, då det knappt finns några judar alls i Japan.

   I Seoul, Sydkorea startades för en del år sedan till och med en pub med tysk stil som fick namnet ”Adolf Hitler”, men den fick byta namn sedan tyska ambassaden av förklarliga skäl protesterat. Tror dock detta mer hade med bristande historiekunskaper än ren antisemitism att göra.

   Ämnet är intressant med tanke på de kinesiska stormaktsanspråken. Kineserna torde alltjämt betrakta sitt land som Mittens rike som alla andra nationaliteter bör buga och bocka inför.

   • Ricky Echolette Says:

    Jag undrar:

    Om vi vita västerlänningar är så förfärliga varför väller då asiater in i våra västerländska stater? Den paradoxen måste de förklara! Jag har själv haft kinesisk flickvän som jag fick en känsla av såg ner på mig som vit. Ytterligare en paradox som dem måste förklara. I detta fall handlade det INTE om något slags ”skenförhållande” för att hon skulle erhålla svenskt medborgarskap.

    Delar Du uppfattningen om att vi riskerar att bli slavar under Kina i framtiden?

    Hälsningar ”Ricky”

 4. Lisa Says:

  Dina kunskaper om Israel överträffar mina, TH, men jag ställer mig ändå tveksam till bosättarrörelsen som jag befarar kunna bli en black om foten för Israel och dess möjligheter att kunna uppnå fred.

  Jag är nyfiken på din motivering till bosättningarnas berättigande och varför Israel bör solidarisera sig med dem på bekostnad av möjligheterna till fred.

  Tackar på förhand för ev svar och hoppas på att min fråga inte tyder på att jag inte missat det väsentliga i posten.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag motiverar faktiskt mina sympatier för bosättarna i bloggen:

   1. Det behövs israelisk närvaro i området för att i någon mån utgöra en motvikt mot palestinsk aggression.

   2. Bosättningarna, som i regel är välskötta och blomstrande oaser, ger palestinaaraberna arbeten.

   3. Genom bosättningarnas mönsterkaraktär kan de förse omkringboende araber med efterföljansvärda exempel.

   Den dag palestinaaraberna gräver ner stridsyxan och erkänner Israels rätt att existera kanske jag omprövar min inställning. Jag är naturligtvis medveten om att man inte plockar särskilt många poäng i dagens opinionsläge genom denna attityd, men sådant har jag aldrig brytt mig särskilt mycket om.

 5. jesse Says:

  Men ”palestinierna” fick jue Jordanien, ska dom ha en till stat nu helt plötsligt??? Ja se islam är en omättlig kravmaskin. Det finns då inte heller något folkslag som heter palestinier, vanliga araber är det

 6. Tommy Hansson Says:

  Exakt, Jesse.

 7. Tommy Hansson Says:

  Till Ricky:

  Nja, men risken är stor att Röda Kina utnyttjar västvärldens svaghet och i varje fall lyckas tillskansa sig ett betydande inflytande över oss.

  • jesse Says:

   Röda Kina ja…Nu bygger de världens största bilfabrik, någon som på allvar tror att Volvo, bildelar, sammansättning, underleverantörer mm kommer att finnas kvar i Sverige inom 5-7 år???

 8. Tarzan Says:

  Nu har jag i min yttre bekantskapskrets fått in en pingstpastor och en Israel expert som är medlem av föreningen vi som tycker så synd om judar och Israel ………….
  Båda säger att det kommer att bli ännu värre i Israel och att GUD ska straffa judarna ännu mer ( det står i Bibeln )
  Mycket konstigt om nu GUD ska straffa judarna och Israel ännu mer
  hur kan man då vara pro Israel
  *************************************************************************
  Personligen tror jag att judarna och araberna straffar sig själva och snart är hela Mellan Östern en rykande soptip

  • jesse Says:

   Nu är detta inte min blogg, men kan inte låta bli att replikera dig. Den ”pingstpastor” du har i din vänskapskrets går mest troligt på tyngre meddusiner…Enligt Bibeln ska Judarna bli upprättade som de Guds egendomsfolk de är, och Israel är Herrens ögonsten. Att det vidare finnes någon organisation som kallar sig ”föreningen vi som tycker så synd om judar och Israel” kommer självklart från din egen antisemitiska fantasi, inget annat. Att Judarna är hatade av alla folk är förankrat i Bibeln, detta innebär dock inte att Gud tagit sin hand ifrån dem, tvärtom säger Gud detta!!! Ve dem som pillar på min ögonsten, denne ska sarga sig illa därpå. Detta har vi sett åtskilliga gånger sedan 1947 då profetsian om Israels återfödelse blev sann.Nu misstänker jag skarpt att det inte är lönt be dig läsa Bibeln, men oavsett vad människan tycker är Israel ett faktum som består


 9. Israel får skylla sig själva att Hamas existerar. Hade inte Israel attackerat Jordanien, Egypten och Syrien 1967 och ockuperat Västbanken och Gaza så skulle Hamas säkerligen inte funnits idag.

  Det står för övrigt inte heller i Hamas partiprogram att man ska utplåna den judiska befolkningen. Det Hamas uttrycker är ett erkännande av Palestina som stat. Att de inte erkänner Israel som stat grundar sig i när Israel bildades som en heljudisk stat år 1948 trots att FN uttryckte behovet av en judisk och en arabisk stat i före detta Brittiska Mandatet Palestina.

  • Tommy Hansson Says:

   Om inte Israel gjort detta – och eliminerat vad Eban kallade Auschwitz-gränserna – hade inte Israel heller existerat. Problemen lösta, eller?!

   Om allt Hamas vill är att se ett erkännande av Palestina, varför stöder man då inte Abbas nyligen väckta krav på just detta? Och varför godtog inte araberna en arabisk stat enligt delningsplanen?


   • Fast du har ju inga som helst bevis för att Israel skulle slutat existera om man inte ockuperat Västbanken och Gaza 1967.
    Ockupationen är ju dessutom olaglig: ”Enligt FN:s säkerhetsråds resolution 242 är det ”förbjudet att skaffa mark genom krig”. Detta gör att den fortsatta ockupationen av Västbanken är olaglig enligt FN.”

    Du skriver också att du har sett de israeliska bosättningarna i Västbanken som får öknen att blomma. Säg mig frågade du vad palestinierna tyckte om dem?
    Att du skriver ”De judiska bosättningarna behövs för att luckra upp den väpnade palestinska militärpolitiken och, inte minst viktigt, förse palestinier på ”Västbanken” (det bibliska Judéen och Samarien) med arbeten som de inkompetenta palestinska makthavarna inte kan förse dem med.” visar bara på hur lite koll du har. Hamas har nämligen inget etablerat fäste i Västbanken. Och palestinierna är ju förbjudna att gå nära bosättningarna!

    När nu ”arabiska våren” kommer till Palestina framkommer det ganska starkt att det Israel som vi trodde var demokrati, är en diktatur. När SVT:s team var i Västbanken för att rapportera om de fredliga demonstrationerna blev de bortförda av israeliska soldater.
    Israeliska soldater har till och med dödat palestinier i dessa demonstrationer, vilket kommer en att tänka på situationen i Syrien. Hmm, demokrati va det vi sa…

    ”Diskrimineringen av Israels araber är sanktionerad av staten och berör bland annat rätten att äga mark, skaffa bygglov, finansiering av skolor och arbetsmarknaden.”

    Om nu detta är till för att höja säkerheten i Israel och motarbeta vapenvåldet, förklara då varför DE KRISTNA araberna/palestinierna blir diskriminerade!

    http://svt.se/2.22584/1.2686050/protesterna_fortsatter_-_i_palestina

    http://www.rattviseakademin.se/Palestina/Levnadsöden/Palestinier-i-Israel.aspx

    Läs dessa länkar. Hoppas detta får dig att se konflikten i en annan vinkel…

 10. Tommy Hansson Says:

  Då är jag väl i gott sällskap. Du har ju själv inte tillstymmelse till bevis för att Hamas inte skulle existera om inte Sexdagarskriget varit. Förstår inte riktigt hur man kan komma fram till en sådan korkad slutsats.

  Sedan kan ju vem som helst som är läskunnig se att jag alls inte nämner Hamas i samband med Västbanken. Jag talar endast om det inkompetenta palestinska ”styret”. Som jag ser det är Fatah/PLO troligen ännu mer inkompetenta än Hamas, låt vara något mindre blodtörstigt. Vilket i sig är en prestation.

  ”Israel får skylla sig själva” skriver du i din första kommentar. Ja, det är naturligtvis ett svårt brott att vara jude i vissas ögon. Att vilja försvara sitt land kan jag däremot, hör och häpna, inte se som något klandervärt.

  För övrigt har jag väldigt svårt att förstå det Israel-hat som dina och andras inlägg avspeglar. Det är synnerligen märkligt och i mina ögon helt irrationellt.


 11. […] Det har sagts att Trumps Jerusalem-beslut är ett hot mot den så kallade tvåstatslösningen – ett judiskt Israel och ett arabiskt ”Palestina” fredligt sida vid sida – och att det rentav öppnar ”helvetets portar” i Mellanöstern. Jag är övertygad om att detta är grova överdrifter, särskilt det senare. Sedan är det en annan sak att palestinaaraberna med sin förkärlek för våld terror och sin oförmåga att styra ens de små territorier de nu genom Hamas och Fatah nu förfogar över är ljusår ifrån att kvalificera sig som statsbyggare. https://tommyhansson.wordpress.com/2011/09/02/en-palestinsk-stat-helt-verklighetsframmande/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: